Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przejrzałem wszystkie możliwe tematy na temat bulgotania objawów UPG i inne. Sprawa jest taka, że UPG wymieniałem na przełomie lipca i sierpnia tego roku, głowica była planowana, uszczelka założona oryginalna wszystko przygotowane i zabezpieczone wedle podręcznika i wykonane przez znajomego, pewnego i dobrego mechanika.

Miałem problem z nagrzewnica, gdy zrobiło się chłodno nie grzała kompletnie na jedna stronę, ciepły był tylko wąż wlotowy do nagrzewnicy, więc była zapchana. Wedle porad, opisów i tutoriali wyciągnąłem nagrzewnice, wypłukałem ją, wyczyściłem. Zamontowałem, zalałem płynem, odpowietrzyłem, wszystko było ok.

W przeciągu 3 dni od mojej naprawy zacząłem słyszeć po zgaszeniu silnika bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym. Okazuje sie ,że przy pracującym silniku i po otwarciu zbiorniczka też dochodzi z niego bulgotanie. Dodatkowo ubywa płyn (po części wydaje mi się, że przez korek ale nie jestem pewien).

Cóż może być przyczyną ?

Podczas czyszczenia nagrzewnicy powymieniałem przewody układu chłodzenia na nowe, gdyż stare był już sparciałe itd. Zachowałem odpowiednie długości i średnice przewodów. Nagrzewnica nie cieknie, normalnie się nagrzewa, dookoła na opaskach trójnikach od gazu itd nie zaobserwowałem wycieków, jedyne co to jedna kropla przy parowniku ale nawet nie skapuje. Silnik nie łapie temperatury za szybko- tyko normalnie do 90 i taka temp. trzyma, nie kopci na biało, nie ma spadków mocy, świece nie są upalone, maja idealny kolor- piaskowy, w zbiorniczku nie ma śladów oleju ani w oleju śladów płynu chłodniczego. Jedyne co to niewielkie masło pod korkiem oleju ale uwarunkowane jest to tym, że jeżdżę na krótkich dystansach do pracy, a zrobiło się chłodno i już przed czyszczeniem nagrzewnicy miałem biało przy niższych temperaturach w nocy. Po rozgrzaniu silnika biały nalot znika po paru minutach pracy i nie osadza się nowy. Sądząc z wyjaśnień i uporania się wcześniej z UPG nie mam pojęcia co może być nie tak w układzie chłodzenia. Przy wymianie UPG wymieniany był też termostat i czujnik temperatury na chłodnicy.

Borykam się z problemem już jakieś trzy tygodnie, średnio na tydzień ubywa mi 0.5litra płynu i nie mam pojęcia gdzie.

https://forum.opel24.com/topic/47523-bulgotanie-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/

Mówisz odpowietrzony. Odpowietrzenie poprzez wykręcenie czujnika płynu. Gdy tylko odkręcisz korek zbiorniczka to nie pomoże tak szybko, trzeba kilkakrotnie to wykonać, ja dolewałem na trasie bo się grzał i wywalał płyn. Gdy termostat się otworzy to też delikatne bulgotanie a do zbiorniczka płyn wpływa z przerwami. Dokręć dobrze korek albo wymień na nowy bo jest jednak tam trochę ciśnienia a wczasie jazdy nie widzisz czy nie wywala.

https://forum.opel24.com/topic/47523-bulgotanie-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-414678

Ok sprawa rozwiązana.

Objawy wskazywały na UPG dlatego szukałem przyczyny w okolicy głowicy. Układ był odpowietrzony i nie powinien dostawać tak wysokiego ciśnienia.

Po obadaniu sytuacji okazało się, że uszczelka przy kolektorze ssącym się przerwała na granicy pomiędzy małym obiegiem a pierwszym cylindrem i kolektor zasysał płyn do komory spalania. Po wymianie tejże uszczelki wszystko ustało.

https://forum.opel24.com/topic/47523-bulgotanie-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-415001

wykonane przez znajomego, pewnego i dobrego mechanika.

To pewnie nie wina majstra, cóż zdąża się najlepszym. :rolleyes:

Przyczyną problemów mogła być wada uszczelki ?

https://forum.opel24.com/topic/47523-bulgotanie-w-zbiorniczku-wyr%C3%B3wnawczym/#findComment-415026