Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku opisze całą sytuację z jaką mam do czynienia:

ponad 2 miesiące temu wymieniłem kompletne sprzęgło (w takcie wymiany mechanik poinformował ze dwumasa też już będzie się kwalifikowała za niedługo do wymiany - jednak postanowiłem zaryzykować i jeździć jeszcze na starej)

po 3-4 tyg po wymianie sprzęgła dwumasa dała znać więc postanowiłem jednak wymienić, mechanik zakupił dwumasę z LUKa (koszt ponad 1500,- pln) po założeniu zaczął się problem - auto po zagrzaniu nie chce odpalić dochodzi do tego metaliczny odgłos dochodzący jakby z okolicy dwumasy/rozrusznika

1wsza diagnoza dwumasa uszkodzona (dodam, że padł nowy wysprzęglnik) - przed założeniem mechanicy byli zdziwieni dużymi luzami nowej dwumasy, Inter Cars jednak stwierdził, że dumasa jest OK - po ponownym założeniu dwumasy i noweg wysprzęglnika to samo - zagrzane auto przy odpalaniu wydaje odgłos odpalającego URSUSA.

postanowiłem wysłać oryginalną dwumase do regeneracji (700,- pln z przesyłką) - 4 dni po wysyłce dwumasa wróciła w stanie idealnym - ta zregenerowana w porównaniu do (niby) nowej z LUCa - NIEBO a ZIEMIA - zero luzów, nic, po postu idealna.

po założeniu regenerowanej dalej ten sam problem - zimne auto odpala, ciągnie aż miło - na zagrzanym dalej to samo, mechanicy obstawili rozrusznik.

W poniedziałek wymiana rozrusznika, więc zobaczymy, aczkolwiek obstawiam, że to nie to.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem ??

https://forum.opel24.com/topic/48282-cors-c-13cdti-sprz%C4%99g%C5%82o-dumasa-problem/

A jakie to ma znaczenie dla rozrusznika? Jak dla mnie żadne. Jak nie pali na ciepłym, to bardziej układ wtryskowy szwankuje, listwa CR albo pompa wysokiego ciśnienia.

https://forum.opel24.com/topic/48282-cors-c-13cdti-sprz%C4%99g%C5%82o-dumasa-problem/#findComment-418246

a nie bardziej problem z czujnikiem położenia wału ?? słyszałem, że można coś przestawić przy nieumiejętnym zakładaniu dwumasy

Edytowane przez dUSZa

https://forum.opel24.com/topic/48282-cors-c-13cdti-sprz%C4%99g%C5%82o-dumasa-problem/#findComment-418265