Gość choina Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam Jestem nowy na forum więc jeśli gdzieś jest odpowiedź na moje pytanie to bardzo przepraszam za posta. Zakupiłem dziewczynie Agile i pojawił się mały problem. Jak rozpędzam auto to przy pewnej prędkości koło 50 km zaczyna pojawiać się skutaknie i drganie. Najmocniej to czuć przy skręcaniu w lewo i trochę mniej przy jeździe prosto. Z mechanikiem oglądnęliśmy auto od spodu i jakoś przyczyny nie widać. Może mały luz na półosi i dlatego od tego chcemy zaczynać poszukiwania. I tu pojawia się prośba do Was. Może ktoś z Was ma lepszy pomysł niż półoś? Druga sprawa to jak dobrać odpowiednią półoś. Po numerze spisanym z części nic na rynku używanym nie mogę znaleźć. Poszukuję półosi prawej, długiej z ABS do Agili 1.0 z ABS. Numer na części: 09206561/3 Proszę o pomoc w odnalezieniu prawidłowej półosi Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/48632-stukanie/page/2/#findComment-468598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misci Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Może to być przegub zewnętrzny. Podnieś auto (koło przednie). Odpal silnik, wrzuć bieg i jazda. Aby obciążyć przegub użyj hamulca. Skręcaj kierownicą i słuchaj. Uważaj żeby auto nie spadło z podnośnika bo skręcając kierownicą auto się rusza.. Jeśli będzie chrobotać to masz przegub padnięty. Przegub zbija się z półosi np. młotkiem (po odsunięciu osłony przegubu). Nie trzeba wymieniać całej półosi!!! Podobną sytuację ćwiczyłem na mojej sztuce. P. S. Niewielkie luzy osiowe, a także promieniowe w okolicy przegubu wewnętrznego (przy skrzyni biegów), są normalne. Luzów promieniowych w okolicy przegubu zewnętrznego nie powinno być. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez misci   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/48632-stukanie/page/2/#findComment-468619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi