Skocz do zawartości

przy zmianie biegów zostaje na obrotach (LPG)dusi się na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z moją astra, samochód odpala, przełacza się na gaz jednak gdy zaczynam jechać i zmieniam biegi zostaje na obrotach. tzn jade 1,2 3 to miedzy zmianą biegów samochód przy wciśniętm sprzęgle zostaje na obrotach a raczej obroty te bardzo powoli spadają i np wrzucając z 2 na 3 po puszczeniu sprzegła aż go lekko wyrywa.(to się dzieje na gazie parownik po regeneracji i raegulacji instalacji) Na benzynie natomiast dłąwi się przy mocniejszym wsiśnięciu pedału gazu. Mało tego spalanie na gazie doszło do 16 l /100 km przy ekonomicznej jeździe(Astra F 1.4 i 80 KM 1994 ). Gdy smaochód odpalam i jest na luzie to silnik tak jakby nie równo pracował. Proszę o jakięś porady.

pozdrawiam Plocus

P.S przeszukałem forum i nie znalazłem jeżeli jest taki wątek przerpaszam i proszę o wyrozumiałość. :D

https://forum.opel24.com/topic/49192-przy-zmianie-bieg%C3%B3w-zostaje-na-obrotach-lpgdusi-si%C4%99-na-benzynie/

Gość tomekc16nz

Witaj. Instalka II generacji podejrzewam... Zbyt duza dawka gazu... Muszisz udać się do dobrego gaziarza ustawić dawke i skontrolować stan reduktora (ile km ubyło od ostatniej regeneracji lub od nowości, wymienić flaki-dużo o tym na forum) sprawdzić krokowca lub atuator... na krótką mete możesz przykręcić register (jeśli jest, to takie metalowe pokrętło na wężu pomiędzy reduktorem a mikserem) ale to tylko półśrodek na chwilę, zmuli auto... Powąchaj spaliny...zgniłe jajo co?

Hej,

Instalacja była regulowana z 200 km temu i wymieniono filterek i membrany w parowniku no i oczywi 2 lata temu wymieniłem butle. instalacja jest stara ma pare dobrych lat ale mój gazownik uwarzany jest za dobrego i samochód po wyjeździe z warsztatu chodził dobrze dopiero po 130 km zaczeły pojawiać się te objawy. Jeżeli chodzi o krokowac zajmę się tym dziś. Spaliny nie smierdzą zbukiem. Chodz ostatnio zdażyło mi się poczuć gaz w samochodzie. Słyszałem od kumpla że może być to sonda lambda ?? samochód ma prawie 18 a ma dopiero 144440 km i jest w stanie lalka (po dziadku). Dzięki za pomoc. I czekam na dalsze propozycje :)

Gość tomekc16nz

Jeśli w śrokdu czuć gaz to jedz na stacje diagnostyczna i niech ci sprawdzi instalacje czujnikiem gazu.

Jak twój gazownik regulował??? Podłączył analizator spalin? Jeśli nie to regulacja na słuch jest żadną regulacją :dobani:

do końca nie wiem jak było ponieważ zostawiłem samochód u siebie w mieście Sokołów Podl. i jak wróciłem samochód był gotowy teraz siedzę w warszawie nie mam zielonego pojęcia gdzie pojechać i ile mnie to może kosztować(??)najlepiej jak najtaniej :D Masz może jakieś propozycje.

dziś wyczyściłem krokowca i dupa blada nic się nie zmieniło. W nastepnym tygodniu jadę do gazownika !Tylko sowją drogą dlaczego jest taki mułowaty na benzynie. ???

odepnij na chwilę akumulator, podepnij i odpal na benzynie, i przejedź się nie przełączając w ogóle na lpg - napisz czy będzie różnica. Co do dużego spalania to sprawdź działanie termostatu - czy czasem wąż z termostatu do chłodnicy po odpaleniu zimnego silnika robi sie ciepły po niedługim czasie, jeżeli tak jest to termostat do wymiany.

Gość tomekc16nz

W stacji diagnostycznej powinni Ci sprawdzić szczelność instalacji za darmo...bynajmniej u mnie nie biorą za to pieniędzy...

A jeśli pali dużo gazu (16/100 jak piszesz) to musi przy regulacji być analizator spalin...nikt na słuch ani węch nie wyreguluje ilości gazu który pozostaje niespalony i jest wyrzucany do atmosfery :dobani:

Obejrzyj też przewody WN, świece, kopułke i palec jeśli masz...

PS którego krokowca wyczyściłeś? Miałem na myśli tego od gazu...

Edytowane przez tomekc16nz