Skocz do zawartości

[VB] radio nie odbiera.

Gość TeDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem radio nie odbiera mi żadnych stacji, zauważyłem że jak włącze ogrzewanie tylnej szyby to szumi głośniej, czytałem ze jakoś tam jest antena?, jak to działa? i w czym może być problem, radio marki Sony(model podam za 5min). Jeżeli ktos wie w czym może być problem to proszę o podpowiedź. Dzięki

Radio dokładnie to Sony XR-4300R, dodam że po włożeniu kasety, radio normalnie odtwarza, lecz nie da rady słuchać żadnych stacji bo słychać jedynie szum, gdy włącze automatyczną wyszukiwarkę stacji to nic nie znajduje. Wydaje mi się że to coś z anteną, lecz nie wiem jak sie zabrać do sprawdzenia, dodam że przed tą usterką samochód stał ok. 1.5-2 miesiące nie ruszany, akumulator padł, lecz został on podładowany i vectra przeszła remont(pierścienie zawory itp.) i teraz dopiero zauważyłem że radio nie działa - opisuję to bo być może ma to jakiś związek?.

Przepraszam za ppp

Przypomniałem sobie że przed remontem już radio nie działało, lecz nie zawracałem sobie tym głowy bo silnik ważniejsza rzecz. Dziś odkręciłem radio posprawdzałem wtyki i raczej jest wszystko ok, jednak jedno mnie zastanawia, bo jest ten kabel antenowy i on wychodzi od radia i dalej wkłada się go w na "sucho" w wtyczke, i dotykają sie tam tylko blaszki żadnego większego drucika czy coś nie widziałem, i sie zastanawiam czy to nie powinno być podobnie jak antena CB czyli jest kabel, i pod tą skorupą są małe takie kabelki co robią chyba za mase, a w środku jeden grubszy kabel który powinien wchodzić w ten drugi kabel od radia - tłumacze tak na chłopski rozum bo ja sie na tym bardzo nie znam, mam nadzeije że zrozumieliście jeżeli nie to rozbirę to jeszcze raz i postaram się zrobić foto.

Jednak to nie ta wtyczka, posprawdzałem kabelki podciągnąłem od nowa ale nadal nie działa, musi być coś z anteną tylko nie bardzo wiem jak ona działa, wiem że jest jakoś "skonfigurowana" z podgrzewaniem tylnej szyby i nic wiecej. Ma ktoś jakieś info którędy idzie kabel albo cokolwiek, zastanawiam się czy na OP COMie wywaliło by błąd, bo akurat kabel ma mi przyjść w tygodniu.

To kiepska sprawa, z Signum nie miałem do czynienia ale na pocieszenie, jest to częsty problem z nowymi Toyotami Avensis , Pasatami i Audi. Gdzie antena jest umieszczona w tylnej szybie. Po włączeniu grzania radiostacje znikają lub jest kiepski odbiór. Nie wiem jak to w Polsce ale u mnie często kończyło to się wymianą całej szyby.

jakoś "skonfigurowana" z podgrzewaniem tylnej szyby i nic wiecej. Ma ktoś jakieś info którędy idzie kabel albo cokolwiek,

Polega to na tym że niezależnie od ścieżek grzewczych jest kilka antenowych. Grzewcze i antenowe nie są połączone i do antenowych jest na szybie osobny konektorek.

To kiepska sprawa, z Signum nie miałem do czynienia

Tylko że problem nie występuje w Signum tylko Vectrze B :)( dlatego w temacie jest napisane "VB", a w profilu nie ma możliwości wpisania dwóch aut)