Skocz do zawartości

ASTRA H - Wchodzi w tryb awaryjny na wysokich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam Opla Astre H 1.7 CTDI 80KM 59kW.

Problem polega na tym, że samochód przechodzi w tryb awaryjny (świeci się kontrolka od układu elektrycznego lub skrzyni biegów - samochodzik z kluczem), gdy przy dużych prędkościach przekroczę próg 3tysiące obrotów. Dodam, że samochód nie traci wtedy mocy, wydaje się, że jedzie normalnie (nie sprawdziłem, czy zużywa więcej paliwa). Po zatrzymaniu samochodu, wyłączeniu silnik i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy, kontrolka gaśnie. Problem jest o tyle denerwujący, że ogranicza to jazdę (np brak możliwości szybkiego wyprzedzenia na wysokich obrotach itp). Z samochodem nie mam żadnych innych problemów, obroty nie skaczą, nie gaśnie, nie dławi się. Tylko to. Zczytałem błędy: ECN 227911 i ECN 050074. Jeden z nich to znany na forum problem prędkościomierza i zmiany kół, drugi z tego co pamiętam to kłopot z nieszczelnością ukłądu dolotowego. Co więcej, byłem w salonie opla, posprawdzali mi układ i nie znaleźli nieszczelności.. Ma ktoś pomysł skąd ten problem? Filtr paliwa może powodować taką usterkę?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za każdą pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/50665-astra-h-wchodzi-w-tryb-awaryjny-na-wysokich-obrotach/

Sytuacja wygląda tak, że jakiś czas temu - pół roku może, po pojawieniu się tego błędu pojechałem do aso, panowie poprzeglądali system dolotowy i powiedzieli, że nie widzą nieszczelności i nie bardzo wiedzieli co z tym zrobić poza opinią, że najlepiej zostawić samochód do testów. Jako, że nie bardzo mi się śpieszyło do pozostawienia samochodu stwierdziłem, że na razie odpuszczam, dało się z tym problemem żyć. Błędy skasowali, ale problem pozostał. Tak jak pisze, da się z tym żyć, ale jest to dość denerwujące, że nie mogę przekroczyć 3tysięcy obrotów.. Pytanie co może za tym stać, bo przecież musi być jakaś przyczyna...

Edytowane przez trey86

https://forum.opel24.com/topic/50665-astra-h-wchodzi-w-tryb-awaryjny-na-wysokich-obrotach/#findComment-430410

jesli mowa o problemie - mozesz spowodowac wypadek

co do kola - do sprawdzenia kabelkologia przy i sama piasta.

co do nieszczelnosci - na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, moze to byc problem z przeplywka, z drobna nieszczelnoscia w dolocie, za turbo bo pojawia sie podczas doladowania albo nawet problem z zaworem cisnienia turbo... do sprawdzenia...

https://forum.opel24.com/topic/50665-astra-h-wchodzi-w-tryb-awaryjny-na-wysokich-obrotach/#findComment-430479