Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm mam pytanie o Opla Vectre B 1.6 i 16V 101KM 1999r

Zakupiona tydzien temu od Niemca nigdy nie jeżdżona w Pl po lifcie zadbana nie zgnita garażowana w ciepłym garazu podwozie bez korozji progi sprawdzane wszystko dokładnie podwozie amortyzatory suche nic nie wybite przeszedł doś szczegolowe badanie techniczne jak rejestrowalałem ( opłaty itp)Przebieg 176200 olej syntetyczny castrol 5w40 (plakietka na silniku) olej czysty na bagnecie nie ma blota czarnego.Niby olej niedawno wymieniany przy 17000 na przegladzie gość powiedział mi zebym zakonserwował sobie podwozie i wymienil filtr paliwa bo od nowoscci nie byl zmieniany i widac na nim korozję.

Zawsze po zakupie auta benzynowego wymieniałem świece kable olej wszystkie filtry płyny itp...rozrząd paski łozyska w kolach itp... Jeżeli chodzi o ta Vectre wymieniłem tylko filtr paliwa powietrza i nic wiecej. Pojechałem do mechanika ktory zakonserwował mi podwozie jakimś preparatem BECKO na nastepny dzien Wyjechałem tym autem w trase 1100km sam bez wiekszych bagaży podczas jazdy postojow zaczęło coś skrzypiec z tyłu tak jak by sprezyny ale jak bujam samym tyłem nic nie slychac ale podczas wolnej jazdy słuchac jak cos specificznie skwierczy na nierównościach czy ten preparat mogl cos zrobic ze odezwało sie cos dziwnego z tyłu ? nie mam mozliwosci wejscia na kanał,bo może ten paproch zalał mi sprezyny albo amorki i zrobila sie jakas struktura betonu nie wiem ;(

Druga sprawa jadąc na trasie nim caly czas 100-110km/h (autobana) spaliła mi 9 litrow auto bardzo dobrze wchodzi na obroty buja sie sprzęgło sie nie ślizga.

Temparatura caly czas 83-87C na piecu Nie ma jakiś skoków wahań itp... Podczas postoju na swiatłach obroty 9000tys ale jak dobrze sie przypatrzę skazówka lekko drga do gory i lekko na doł... i czasem mi gasnie przy ruszaniu jak nie wkrece jej na 1200obr... czy te obroty sa normalne ??

Drugi problem to taki ze po tej trasie wzieła mi olej 2mm od minimum a dzisiaj jak ja odpaliłem to zaczęła na zimnym kopcic na niebiesko czyli pierwsze odpalenie jest zdymem niebieskim troche to nie naturalnie wygląda bo do puki go nie rozgrzeje to widac lekką łunę dymu niebieskiego z rury.i mam wrazenie ze auto zaraz bardziej bedzie kopcic z ubiegiem km i wiecej bedzie palic,co z tym zrobić ? tak zebym mechanicy mnie nie oszukali bo jestem teraz troche kawalek od Polski i jestem zdany na holenderskich mechanikow ale i tez Polskich tutaj

Co byście zrobili z tym problemem?

Serdecznie dziekuje za wszystkie porady bardziej doświadczonych ode mnie

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/

tak to jest jak sie kupuje

a nie czyta sie nic o aucie

kupiles 1,6 a one lubia chlipac olej

tematow o tym dlaczego i jak z tym walczyc jest od groma na forum

co do skrzypienia to pewnie gumy stabilizatora do wymiany

one tak skrzypia (u mnie tez ) ;)

oboroty to chyba 900 a nie 9000 ;)

dla mnie w normie

co do gasniecia ciezko powiedziec

czy to Twoj styl jazdy czy cos nie tak z autem

palis sie kontrolka jakas na desce ??

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/#findComment-431521

tak to jest jak sie kupuje

a nie czyta sie nic o aucie

kupiles 1,6 a one lubia chlipac olej

tematow o tym dlaczego i jak z tym walczyc jest od groma na forum

co do skrzypienia to pewnie gumy stabilizatora do wymiany

one tak skrzypia (u mnie tez ) ;)

oboroty to chyba 900 a nie 9000 ;)

dla mnie w normie

co do gasniecia ciezko powiedziec

czy to Twoj styl jazdy czy cos nie tak z autem

palis sie kontrolka jakas na desce ??

Witaj dzieki za odpowiedź nie nie pali sie zadna kontrolka,ja czytałem duzo wczesniej o tym aucie zdawalem sobie sprawe ze moze brać olej po prostu bardzo mi sie podobają te vectry a ze moja kupiłem po lekkim lifcie zadbana wiec sie zdecydowałem.

Ale czemu tak dymi jak jest zimna ?? katalizator do wywalenia ?? czuc strasznie spaliny i niebieski dymek :)

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/#findComment-431570

pierscienie puszczaja stad dymek i spalanie oleju

katalizator nie ma nic do niebieskiego dymku ;)

Ok powiedz mi to co w kolejnosci musze zrobic u mechanika ze to naprawić ?

I jeszcze chciałbym wiedziec bo w motoryzacyjnym w Pl powiedzieli mi ze w tym aucie kopułka i kable nie występują czy to prawda?

I ile jest świec 4 ? czy 6 ? ile kupić

Edytowane przez saser

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/#findComment-431574

mechanik bedzie wiedzial

rozebrac trzeba silnik zeby naprawic

a zeby sprawdzic robi sie probe olwejowa

oczywiscie najpierw sprawdza sie kompresje i cisnienie oleju ;)

a ok dziekuje za pomoc.Powiedz mi tylko bo w motoryzacyjnym w Pl powiedzieli mi ze w tym aucie kopułka i kable nie występują czy to prawda?

I ile jest świec 4 ? czy 6 ? ile kupić

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/#findComment-431578

Kolego jest to silnik 4 cylindrowy więc kupujesz 4 świece o średnicy gwintu 14 mm. A wogóle to Ci powiedzą w sklepie po katalogu

https://forum.opel24.com/topic/50890-dziwne-objawy/#findComment-431603