Skocz do zawartości

nierówna praca silnika i kopcenie na czarno

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

posiadam Calibre rocznik 91 silnik 2,0 8v + lpg. Prosze o podpowiedz w poniższych tematach. Otóz :

1 silnik pracuje nierówno, tak jakby pracował na nie wszystkich cylindrach( zjawisko wystepuje zarówno na benzynie jak i gazie( troche lepiej jest na gazie )) troche uspokaja sie na ciepłym silniku . Po dodaniu gazu nie wchodzi na obroty, a jeśli już wejdzie zdarza sie że zchodzac z obrotów gasnie, w czasie jazdy po dodaniu gazu przerywa.

tak jakby "wypadały zapłony". Wymieniłem świece, kopułkę i palec rozdzielacza,przewody WN ( wszystko na nowe ). Niestety nic to nie dało , cisnienie spręzania na pozionie 9,5 na wszystkich cylindrach.

2 temat drugi silnik pracując na benzynie niemiłosiernie kopci na czarno jak stary diesel, podejrzewam wtryski albo przepływomierz ale pewności nie mam , moze ktoś sie juz kiedyś spotkał takim uszkodzeniem

bardzo prosze o wszelkie sugestie

pozdrawiam art

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/

jak kopci na czarno czyli mieszanka jest za bogata za dużo benzyny dostaje,możliwe że zalewa świece.Układ zasilania do sprawdzenia

\

jutro wymienie wtryski zabacze czy coś sie zmieni w temacie kopcenia ,

cewka tez juz jedzie

dam znac o sukcesie lub porażce :)))

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/#findComment-433222

1. pompa - paliwo - ciśnienie, a gaz - podregulować

2. podmień listwę

wymiana listwy jako całosci z wtryskami , czy tylko wtryski wystaczy na starej listwie ?

moze orientujesz sie czy pompa paliwa w tym modelu jest poza zbornikiem pod spodem , czy w zbiorniku ?

nie mam na tą chwilę mozliwosci zabaczenia 2,0. 8v 91 r

dzieki za ew.podpowiedz :)

----------------------

a dlaczego nie np 14-15 ?

może mieć i 9bar na wszystkich

i nie będzie to powodem nierównej pracy czy gaśnięcia

oczywiście :)

---------------------

a dlaczego nie np 14-15 ?

może mieć i 9bar na wszystkich

i nie będzie to powodem nierównej pracy czy gaśnięcia

zapomniałem w pierwszym poscie dodać ze na gazie opócz tego ze jest troche lepiej tez przerywa , a zdarza sie ze strzela w kolektor ssący ... pompka paliwa ?? kurcze, moze jeszcze przewody wn sie są ok ? rozrzad przestawiony ( pasek przeskoczył ??? )

zaryzykuje w nastepnej kolejnosci z pompą paliwa

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/#findComment-433223

Ustawienie rozrządu możesz sprawdzić - pkt-y

przewody WN również - miernik

Jeśli chodzi o lokalizację - musisz sprawdzić

pompa paliwa była montowana w 2 lokalizacjach

zależnie chyba od silnika - (1)pod podłogą i (2)w zbiorniku

w 8V chyba w (1)

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/#findComment-433245

Ustawienie rozrządu możesz sprawdzić - pkt-y

przewody WN również - miernik

Jeśli chodzi o lokalizację - musisz sprawdzić

pompa paliwa była montowana w 2 lokalizacjach

zależnie chyba od silnika - (1)pod podłogą i (2)w zbiorniku

w 8V chyba w (1)

wymiana wtrysków , hmmm dalej kopci :( , moze mniej , ale nie niewiele mniej .( poprzednio wydalal taką mokrą sadzę , teraz dymi na sucho :))))) )

dalej silnik pracuje nie równo, ewidentnie jakby nie palił na 1 cylindrze:(

dla pewnosci zmierzyłem jeszcze raz cs na ciepłym i na zimnym silnku , w miare ok ... na wszystkich równo

jutro moze zobacze rozrzad ;(

co za ch lra z tym silnikiem :)))

pozdrawiam art

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/#findComment-433364

wymiana wtrysków , hmmm dalej kopci :( , moze mniej , ale nie niewiele mniej .( poprzednio wydalal taką mokrą sadzę , teraz dymi na sucho :))))) )

dalej silnik pracuje nie równo, ewidentnie jakby nie palił na 1 cylindrze:(

dla pewnosci zmierzyłem jeszcze raz cs na ciepłym i na zimnym silnku , w miare ok ... na wszystkich równo

jutro moze zobacze rozrzad ;(

co za ch lra z tym silnikiem :)))

pozdrawiam art

rozrzzad był ok , wymana kopułki i palca po raz 2 , odłaczenie akumulatora , przeczyszczenie połaczenia czujnika położenia wału korbowego,

nie kopci ( minimalnie, ale moze to pozstałosci po poprzednich wstryskach ), pracuje zdecydowanie lepiej, nie przerywa i nie gasnie , jestem pewiem ze po wymianie kabli tez na 2 kpl bedzie super .

jeszcze jedno pytanko , znalazłem w wiązce luzny kabel z wtyczka , wtyczka walcowa ok 3,5 cm , damska z małymi 2 wejciami 1mm jack + chyba dwa wejcia puste , na jasno brązowych 2 kabelkach

wychodzacych z tej samej wiązki co podłaczenie czujnika wsteczniego. wiazka znajduje sie pod zbiornikiem wspomagania blisko cewki . Kabelki z wtyczka maja ok 15 cm długosci . Niestety nie znalazłem gdzie ten kabelek podłaczyć ani jaka jest jego funkcja

dziekuje wszystkim za dotychczasową pomoc i wszelkie sugestie

pozdrawiam art

https://forum.opel24.com/topic/51171-nier%C3%B3wna-praca-silnika-i-kopcenie-na-czarno/#findComment-433522