Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jezdze juz 4 lata i poza wymiana filtra kabinowego jeszcze nic w klimie nie ruszalem. W sumie dziala i nie smierdzi, ale zachcialo mi sie dezynfekcji i ogolnego checku (warsztat w ktorym zazwyczaj cos robie nazywa to klima-check). Jak mi powiedzieli, ze usluga bedzie kosztowala 100€ to zrezygnowalem. W ramach owej wymienia mi filtr kabinowy (jakies 7€ i 5 minut) sprawdza nieszczelnosci (w sumie nie wiem po co), zdezynfekuja (10€, 5 minut jesli zrobie sam) i uzupelnia gaz. I tu rowniez myslalem o byciu samodzielnym, wiec sobie poszukalem. Wpadlem na ebayu na starter easy-klima z wezykiem, manometrem i puszka sprzezonego gazu. Roboty na ok 5 minut, zestaw za 40€ powinien wystarczyc na kilka sezonow. Niestety mam pare watpliwosci:

- co jesli gaz w puszcze jest inny od tego ktory mam w klimie - czy moge je sobie tak po prostu wymieszac?

- jak rozpoznac rodzaj wentyla ktory mam w signumie - easy klima oferuje R134a (i jestem przekonany ze to jest ten wlasciwy) oraz R12.

prosze o opinie jesli ktos korzystal, bo wydaje sie ze cala zabawa z klimatyzacja moze byc tania i latwa, ale wolalbym sie nie przejechac na tym.

Na youtube daja jeszcze

(mam nadzieje ze podajac link nie lamie reggulaminu forum).

pozdrawiam

Wojtek

https://forum.opel24.com/topic/51624-serwisowanie-klimy/

Podczas standardowej osblugi ukladu klimatyzacji procz sprawdzenia szczelnosci, uzupelnienia czynika chlodzacego wymienia sie rowniez olej znajdujacy sie w ukladzie. Ten preparat uzupelnia tylko gaz.

https://forum.opel24.com/topic/51624-serwisowanie-klimy/#findComment-435380

• 2 miesiące temu...

Witam,

Jak o kazdy uklad w samochodzie trzeba dbac. Troche nierozwazne ze przez tak dlugi czas nic nie sprawdzales...Uklad z kazdym rokiem traci naturalnie pewna ilosc gazu,bo nie jest superszczelny i zuzuwa sie smar kompresora jak kazdy olej. Powinnienes miec naklejke na masce(wewnatrz) z rodzajem i iloscia czynnika chlodzacego. Serwis klimy oszczedzi ci pozniej klopotow typu zatarty kompresor lub rozszczelniony uklad.

Wojtek

https://forum.opel24.com/topic/51624-serwisowanie-klimy/#findComment-445298