Skocz do zawartości

wymiana sondy lambda czy coś innego??? prośba o podpowiedz!!

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!!!

Mam mały problem, minowicie jakis miesiac temu wymienilem katalizator na strumienice.

Wszystko było dobrze, a tu od paru dni zaczeła mi swiecic kontrolka (czek- chyba tak ona sie nazywa) pojechalem dzis do kolegi ktory mi podłączył corse do kompa i okazalo sie ze jest bład sondy lamda Skasował błedy i gdy wyjechałem od niego , po poł godziny znów zaczyna swicic. Co to może byc wina strumienicy??? Trzeba wymienic sonde czy da się coś z tym zrobić??? i mam jeszcze jeden problem taki,że jak jadę to czasem mi szarpie autem np 4 i 5 biegu ale to zaczeło sie dziac jak odebrałem auto od konserwacji :(

Jeśli ktoś coś wie jak to mozna naprawić to bardzo proszę o pomoc bo nie lubię jak jest coś nie tak z moją korsą :/ Dodam jescze ze ta kontrolka swieci chwile i gasnie i nie wiem czy cos moze sie stac od tego kolega jako mechanik mowi ze nie tylko ze bedzie czasem swiecic ale wole sie upewnic!:)

Z góry dzięki i proszę o jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/excl.gif

silnik X14XE rok produkcji 1996

https://forum.opel24.com/topic/5290-wymiana-sondy-lambda-czy-co%C5%9B-innego-pro%C5%9Bba-o-podpowiedz/

pojechalem dzis do kolegi ktory mi podłączył corse do kompa i okazalo sie ze jest bład sondy lamda Skasował błedy i gdy wyjechałem od niego

napisz jaki nr błedu to był?

i gasnie i nie wiem czy cos moze sie stac

to zalezy jaki błąd, nic sie nie stanie al błędy trzeba usuwać,

Napisz cos więcej, czy np, czy masz gaz? czy zauwazyles roznice w spalaniu? moze jeszcze inen objawy?

witam!!! gazu nie posiadam. OBJAWY są dokładnie takie:

- gdy jadę zapala mi sie kontrolka czek i świeci chwile i gaśnie i tu mi nic sie nie działo silnik równo pracował .Gdy odebrałem auto z konserwacji to zaczął mi przerywać podczas jazdy tzn. jak jadę na 4 lub 5 biegu to nim szarpnie a gdy dodam gazu jest już wszystko w porządku, czasem ale to bardzo rzadko jak puszczam gaz to nim szarpnie. Wczoraj byłem na kompie u kolegi i pokazał błąd sondy. Błędy zostały skasowane ale po pół godziny jazdy znów kontrolka się zapaliła. dziś kupie nowe świece i przeglądnę kable moze to szarpanie jest tym spowodowane. Ale jeśli cos wiesz na ten temat albo spotkałeś się z tym problemem to podpowiedz.

Dzięki

brak kata powoduje błąd sondy. Niewłasciwe odczyty -> zła mieszanka -> szarpania.

Znam wielu, co zmieniali katy na jakies badziewie typu strumiennice i za kilka dni wracali do poprzedniego stanu, czyli z powrotem wspawanie katalizatora.

Radzę zrobic to samo :)

Jeśli chodzi o częsci do igry, to polecam kolegę Laszczaka z tigra-team, które obecnie nie działa z powodu awarii servera. Ale mam do niego GG, gosc ma ABSOLUTNIE WSZYSTKO.

oto GG 3477103

Ma dosc tanio, powołaj się na TT :/

Pozdrawiam

mam to samo zapala sie kontrolka po wywaleniu kata. jezeli okarze sie ze to jest tego wina to wspawam go z powrotem. i tez odczuwam na czwartym i piatym biegu jakby wariowal mi silnik

brak kata powoduje błąd sondy. Niewłasciwe odczyty -> zła mieszanka -> szarpania.

no jesli tak Ci bedzie kazdy doradzal to ty niedlugo samochod wymienisz na nowy , awaria sondy lambdy skutkuje - zwiekszonym zuzyciem paliwa , i ciagla jazda na bogatej mieszance , co nie jest moze zbytnio szkodliwe dla silnika , aczkolwiek powoduje wzrost temperatury spalania co objawia sie zwiekszona temperatura silnika ; mozliwoscia dopalania resztek paliwa w wydechu , co objawia sie jakby "pierdzeniem ; strzelaniem ; bulgotaniem" z wydechu , katalizator ma na celu tylko i wylacznie dopalenie szkodliwych zwiazkow chemicznych ze spalin , dlatego jego konstrukcja zmniejsza predkosc przeplywu spalin , i wyciecie katalizatora , a wstawienie w jego miejsce nawet zwyklej rury skutkuje pozytywnym efektem , i nie daj sie zwiesc ze ktos mial tak czy siak , po prostu znajomosc techniki i pracy silnikow pozwala zdiagnozowac usterki , gdybys mial sonde za katalizatorem , usuniecie katalizatora mogloby , podkreslam mogloby skutkowac zlymi odczytami sondy lambdy , aczkolwiek sonda lambda tez wieczna nie jest i sie po prostu wypala. sprawdz sonde , na forum bylo napisane jak to sie robi , wystarczy do tego voltomierz , a sonda lambda po prostu jest czujnikiem ilosci tlenu w spalinach , wiec wyciecie katalizatora nie wplywa znaczaco na jej prace , choc w niektorych przypadkach jak np. Honda Civic Type 'R 04' ma 2 sondy , jedna przed i jedna za katalizatorem. sprawdz spalanie , i inne rzeczy ktore pomoga nam ustalic przyczyne tej usterki. podaj tez kod bledu.

dziś kolega załatwi nowa sondę na próbę wiec zobaczymy co jest grane i jeszcze wyczyszczę zawór erg. dziś zaczytam błędy i napisze na forum to może jakoś dojdziemy do tego:) mam nadzieje ze to coś pomoże.

[ Dodano: Pon Paź 22, 2007 19:35 ]

witam!!!

I wszystko się wyjaśniło, nasz kolega gtszudi miał rację nieomineła mnie wymiana sondy po wymianie wszystko jest ok i moja bestia jezdzi bez zażutu a jutro ją czeka nowy prezent:)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

:beer: