Skocz do zawartości

dziwne odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przede wszystkim witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na forum.

od tygodnia jestem posiadaczem merivy z silnikiem 1.7 CDTI 74kW i zauważyłem że muszę dłużej pokręcić rozrusznikiem aby zapaliła. Dotychczas miałem już kilka opli i aby diesel zapalił trzeba było pokręcić 1 sekundę i silnik pracował a u mnie muszę pokręcić ponad 2 sekundy. Dzieje się tak niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny i kodów błędów od silnika brak. Jak silnik już zapali to nie ma z nim absolutnie żadnych problemów, anie nie kopci ani nie ma problemów z jego równomierną pracą, po prostu jak odpali jest tak jak ma być. cóż może być przyczyną

dodatkowo dzisiaj zauważyłem, że po odpaleniu silnika po dłuższym postoju ( po nocy) kontrolka oleju świeci się 3-4 sekundy. Widziałem już kilka tematów na tym (i nie tylko) forum o tym problemie i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, większość pisze że ten typ tak ma. Nie będę ukrywał, ale średnio mi się to podoba.

proszę o pomoc.

a dokładnie reasumując wszystko to wygląda to tak:

"Oto co zauważyłem lub zrobiłem:

1. aby odpalić silnik trzeba pokręcić rozrusznikiem 4 sekundy

2. wczoraj chciałem sprawdzić kody błędów metodą "gaz hamulec" i komputer nie wyświetlił żadnego błędu bo kontrolka "kluczyka" mrugała jednostajnie i bez przerwy

3. po tym sprawdzeniu błędów dzisiaj rano zapaliła mi się na ułamek sekundy kontrolka od świecy żarowej i silnik zapalił bez problemu i szybko tak jak powinien.

4. Niestety moja radość trwała jakieś 4 odpalenia silnika. za piątym razem kontrolka od świecy żarowej już się nie zapaliła i silnik niestety odpala znowu po 4 sekundach kręcenia.

5. pojechałem dzisiaj do firmy na diagnostykę komputerową i niestety nie mam żadnych kodów błędów od silnika

6. dodatkowo sprawdziliśmy również wtryskiwacze (komputerowo) i również nie mam z nimi problemów.

7. a najbardziej zastanawiające jest to, że po problemowym odpaleniu silnika zachowuje się on bez najmniejszych problemów, ani nie kopci anie nie ma problemów z nierówną pracą czy dynamiką jazdy"

Edytowane przez dimex

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/

Gość mateusz26

Zacząłbym od wymiany oleju i zastosowaniu dobrej jakości filtra oleju. Knetch jest bardzo dobry.

quote name='dimex' timestamp='1344376974' post='451543']

Witam

Przede wszystkim witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na forum.

od tygodnia jestem posiadaczem merivy z silnikiem 1.7 CDTI 74kW i zauważyłem że muszę dłużej pokręcić rozrusznikiem aby zapaliła. Dotychczas miałem już kilka opli i aby diesel zapalił trzeba było pokręcić 1 sekundę i silnik pracował a u mnie muszę pokręcić ponad 2 sekundy. Dzieje się tak niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny i kodów błędów od silnika brak. Jak silnik już zapali to nie ma z nim absolutnie żadnych problemów, anie nie kopci ani nie ma problemów z jego równomierną pracą, po prostu jak odpali jest tak jak ma być. cóż może być przyczyną

dodatkowo dzisiaj zauważyłem, że po odpaleniu silnika po dłuższym postoju ( po nocy) kontrolka oleju świeci się 3-4 sekundy. Widziałem już kilka tematów na tym (i nie tylko) forum o tym problemie i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, większość pisze że ten typ tak ma. Nie będę ukrywał, ale średnio mi się to podoba.

proszę o pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-451645

U mnie też w 1.7 CDTI kontrolka oleju świeci 2 sekundy po zapaleniu . Olej mam 0W40 Mobil i nowy filtr. Myślę ze ten typ tak ma. Co do odpalania to chwyta za drugim obrotem.

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-451652

dzisiaj autko mile mnie zaskoczyło ponieważ rano odpaliło bez zająknięcia. Nie było to tak samo z siebie, ponieważ wczoraj chciałem sprawdzić kody błędów i sprawdziłem metodą "gaz hamulec". Co prawda kodów błędów nie było wcale ale autko odpaliło dzisiaj bez problemów.

Problem niestety polega na tym , że stało się to dwa razy i teraz znowu trzeba kręcić dłużej żeby odpalił.

Edytowane przez dimex

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-451778

autko kolejny raz mnie zaskoczylo.

znowu zapalila sie na chwilke kontrolka od swiec zarowych i auto odpalilo bez problemu, czyli po mniej wiecej drugim przekreceniu rozrusznikiem lub jak kto woli po 2 sekundach krecenia zorrusznikiem.

sprawdzilem swiece zarowe a modul (przekaznik) od swiec przelozylem od innego takiego samego silnika i efektu poprawy brak.

ile razy zapali sie kontrolka od swiec to silnik pali bez problemu a jak sie nie zapali to dupa.

co moze jeszcze odpowiadac za zapalenie sie tej kontrolki?

moze jakies styki nie zawsze lacza, moze jakis modul?

pomocy

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-452609

Po przekręceniu klucza czekam aż zgaśnie kontrolka autka z kluczykiem i odpala też po 2-3sekundach kręcenia. Myślę że tak powinno być ponieważ przed samym zapłonem silnik dostaje już jakieś smarowanie a nie odpala na sucho- rozwiązanie z wyczynowych samochodów sportowych że najpierw kręci dość długo rozrusznik (pompa oleju) a dopiero potem zapłon ;-)

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-452647

Witam kolegów, niestety kontrolka ciśnienia oleju w tym silniku (szczególnie zimny rozruch) może się świecić nawet do 10 - 12 sekund po rozruchu. Spowodowene jest to budową filtra oleju który nie posiada tzw "zaworu zwrotnego", jest to normą bez szkody dla silnika. Poruszałem kiedyś ten temat z producentem silników w Gliwicach. Z rozruchem to wydaje mi się że najlepiej to udać się do serwisu ściągną chłopaki SPS-a i jako aktualizacja softu będzie poprawa zimnego startu silnika. :wink:

https://forum.opel24.com/topic/54937-dziwne-odpalanie/#findComment-452650