Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam opla vectre 99' 1.6 benzyna. Kiedyś wystąpił następujący problem stałem na światłach chcę ruszyć, auto ma 1,5 obrotów daje gazu do oporu jednak auto nie miało mocy jechałem z 10 km\h więcej nie dało roday. Myślałem, że to wina paliwa. Zatankowałem na statoilu, problem ustał. Dziś jednak sytuacja powróciła.

-Odpalam auto

-1,5 obrotów

-chcę dodać gazu (sprzęgło wciśnięte) obotościomierz ani rusz

-świeći kontrolka "z kluczykiem"

-próbuję ruszyć... ledwo się zbiera. jak już ruszy to jedzie ale tak jak pisałem 10km\h

-nie gaśnie

Próbowałem gasić i zapalać ale początkowo nic nie dało. Za jakieś 15-20 min poszedłem spróbować raz jeszcze. Za pierwszym razem problem sie powtórzył. Za 2 razem wszystko działało prawidłowo przejechałem drogą miejską ok. 15-20km. Zobaczę jak będzie jutro. Czym może być to spowodowane? Może ktoś miał podobny problem i potrafi doradzić...

Edytowane przez smithek

https://forum.opel24.com/topic/57309-vectra-b-99-15-obrot%C3%B3w-auto-nie-reaguje-na-peda%C5%82-gazu/

podlacz pod komputer i odczytaj bledy

bo sam raczej tego nie zrobisz

ewentualnie wcisnij gac i hamulec i przekrec zaplon(nie odpalaj silnika )

i licz mrugniecia kontrolki

Dziś problem ustał. Mam nagrany filmik z migania kontroloki później wrzucę.

Edytowane przez smithek

Zła interpretacja migania lampki. Już wiem co I jak za chwilę wrzucę liczbę mignięć

--------------------------

Jeśli dobrze odczytałem to wychodzi:

1612

0400 Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

Są jeszcze jakieś inne jednak sprawdzając zgodnie z tą listą nie wszystkie mi się wyświetliły możliwe, że źle policzyłem. Jutro spróbuje jeszcze raz I sprawdze czy wyniki z dziś się potwierdzą.

I pytanie czy jeśli usterka występowała np dzień czy dwa temu I odczytuje błędy dnia kolejnego to wyświetli ten błąd jeśli usterka ustąpiła ?

Edytowane przez smithek

komputer zapamietuje bledy

wiec moze je wymigac

dopiero na komputerze diagnostycznym jest opis ze nie wystepuje (czyli blad byl chwilowy)

albo ze wystepuje czyli blad jest caly czas

• 2 tygodnie później...

Problem powtorzyl sie dwa razy od dnia napisania postu ostatnio w czwartek i jak na razie spokój.

oto lista błędów, które wyrzucił mi komputer. Nie mam diagnozy mechanika ponieważ mój kolega ma kabelek do auta I sami zczytywaliśmy błędy. Czy ktoś może pomóc mi to rozszyfrować?

Udana inicjalizacja ECU.    
Keyword 2031 protokol
Keyword #1: EF
Keyword #2: 8F

Nr VIN:    W0L0JBF19Y1042513
Kod naprawczy lub Nr seryjny tester:S001002007
Data programu:   20041113
Nr części producenta: 
Nr części OPEL GM:   09353529 EB
Nr wersji programu ECU:  DMYU
Wersja programu ECU:03EA
Nr typu sprzętu ECU:    D00002
Typ silnika ECU: Y16XE 
Kod naprawczy kalibracji lub Nr seryjny testera kalibracji:  1503
Data kalibracji: P0301A03
Są zapisane usterki!    

P1612  Nieaktywny 
( 0 )  <Nieznany błąd> 

P0400  Nieaktywny 
( A )  <Nieznany błąd> 

P0400  Nieaktywny 
( C )  <Nieznany błąd> 

P0607  Nieaktywny 
( 0 )  <Nieznany błąd> 

P0400  Nieaktywny 
( B )  <Nieznany błąd> 

P0120  Nieaktywny 
( 8 )  <Nieznany błąd> 

P1550  Nieaktywny 
( B )  <Nieznany błąd> 

P1550  Nieaktywny 
( A )  <Nieznany błąd> 

P1530  Nieaktywny 
( 4 )  <Nieznany błąd> 

0400 Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

0120 Czujnik położenia przepustnicy

1530 Przekaźnik klimatyzacji

Reszty bledow nie udalo mi sie rozszyfrowac. I zapytanie jest o co moze chodzdic z tym zaworem EGR co to moze byc I jak rozwiazac owe bledy moze ma ktos jakis pomysl ? I o co chodzi z podpisami w nawiesie? Cyfra czy tez litera, co oznaczaja ?

Edytowane przez smithek