Gość Puma_32 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam posiadam corse c 1.0 2003 z10 xe przebieg60 000tys km Corsa miała wymieniany rok temu sterownik przepustnicy to było w niej jedyne grzebane od nowosci.. Corsa pieknie jezdzila az do pewnego momentu ostatnia jej jazda do sklepu bez problemu lecz po 15min auto przeszlo chyba jakis wstrzas nie chcialo odpalic -kontrolki przygasaly oraz migaly.Swiatelko w srodku (kabinie)przygasalo przy przekreceniu na zaplon jak i lampki na zegarach-zero reakcji rozrusznika tylko cos pykalo przy skrzynce bezpiecznikow pod maska i w okolicach silnika..Komp po takiej probie sie resetuje tzn godzina 00;00 plus licznik tymczasowych km OPcom wykazal nastepujace błedy : P1500 - Electronic Throttle Control Motor Failure (08) - Not present P1613 - Immobiliser No Or Wrong Signal (00) - Not present P1615 - Wrong Vehicle ID from Body Control Module (00) - Not present P1616 - Wrong Vehicle ID from Instrument Control Module (00) - Not present P1612 - Immobiliser No Or Wrong Signal (00) - Not present Pierwsze co naszla mi mysl po 1 bledzie ze znow sterownik ale przeciez elektryka nie powinna tak szalec przez niego czy ktos ma pomysl co to moze byc?Prosze o pomoc Na innym forum dowiedzialem sie tylko tyle ze znany problem i nalezy zrobic obejscie bezpiecznikow na tym polegala odpowiedz medrca gdy pytalem o wiecej nie uzyskalem odpowiedzi:) Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Puma_32   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marianm68 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) nalezy zrobic obejscie bezpiecznikow Jeśli miał na myśli to co ja rozumiem przez "obejście" to to jakiś znachor był a nie mechanik. Bezpieczniki mają chronić samochód przed spaleniem w razie jakiegoś zwarcia (przetarcia przewodów). Sprawdź stan klem na akumulatorze. Sprawdź połączenie masy z akumulatora na nadwozie oraz połączenie (masę) między silnikiem i nadwoziem. Kiedyś miałem podobną "choinkę" gdy przetarł się przewód masowy między silnikiem i nadwoziem. Tam miałem taśmę miedzianą od podłużnicy do obudowy sprzęgła ( ale to była inna marka) Wskazań OPcoma ja Ci nie rozszyfruję. Powodzenia Napisz jak rozwiążesz ten problem. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez marianm68   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 cos z elektryką, sprawdź wpierw napięcie w układzie i dynamicznie akku   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marmi Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Proponuję jakiekolwiek naprawy i oględziny rozpocząć od sprawdzenia masy na aucie, wygląda na to że któraś masa nie trzyma i wszystko wariuje...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Puma_32 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) nie masz przypadkiem zrobionego ukrytego wylacznika zaplonu??(antykradziezowy) akumulator jest sprawny? z wypowiedzi wnioskuje ze usterka sterownika byla w przeszlosci? czyli byl podobny problem Co do tej odpowiedzi wlacznika zaplony nigdy nie bylo akumulator ma 10 miesiecy i jest sprawny podlaczalismy pod ladowanie i nawet nie zbyt rozladowany.Co do sterownika to tak byl problem tyle ze auto wtedy nie wariowalo i chodzilo tyle ze go dusilo.. Co do innych odpowiedzi to w op comie wyszlo na to ze brak sygnalu z modulu nadwozia i reakcji.Bede musial przejsc po koleji po kablach tak jak radzicie bo akumulator byl juz probowany oraz bezpieczniki i klemy.. Objawy zaczynaja sie juz po otwarciu drzwi auta miga czasem zegar gdy lampka w kabinie sie wlaczy..A op com ma 1sek na zczytanie bledow bo az tak wariuje po przekreceniu zaplonu-ale sobie poradzil chodz sie nie spodziewalem ze da rade jeszcze vin model rodzaj silnika itp zczytac w takim czasie.. Do mechanika szczerze powiem ciagnac sie mi zbyt tego nie oplaca bo u nas bardzo sobie licza za takie(mialem podobny problem pod wzgledem zagadkowosci w vectrze) to odsylali mnie 4 razy do regeneracji pompy wiadomo jakie koszty regeneracji i wlozenia a doszedlem sam do tego ze zbyt krotko swiece byly podgrzewane przy plusowej temp A co do znachora w z forum elektrody to ma duzo gwiazdek za pomoc chodz nie wiem za jaka bo zbyt wiele nie powiedzial:) Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Puma_32   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi