Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam corse c 1.0 2003 z10 xe przebieg60 000tys km

Corsa miała wymieniany rok temu sterownik przepustnicy to było w niej jedyne grzebane od nowosci..

Corsa pieknie jezdzila az do pewnego momentu ostatnia jej jazda do sklepu bez problemu lecz po 15min auto przeszlo chyba jakis wstrzas nie chcialo odpalic -kontrolki przygasaly oraz migaly.Swiatelko w srodku (kabinie)przygasalo przy przekreceniu na zaplon jak i lampki na zegarach-zero reakcji rozrusznika tylko cos pykalo przy skrzynce bezpiecznikow pod maska i w okolicach silnika..Komp po takiej probie sie resetuje tzn godzina 00;00 plus licznik tymczasowych km

OPcom wykazal nastepujace błedy :

P1500 - Electronic

Throttle Control Motor Failure

(08) - Not present

P1613 - Immobiliser No Or Wrong Signal

(00) - Not present

P1615 - Wrong Vehicle ID from Body Control Module

(00) - Not present

P1616 - Wrong Vehicle ID from Instrument Control Module

(00) - Not present

P1612 - Immobiliser No Or Wrong Signal

(00) - Not present

Pierwsze co naszla mi mysl po 1 bledzie ze znow sterownik ale przeciez elektryka nie powinna tak szalec przez niego czy ktos ma pomysl co to moze byc?Prosze o pomoc

Na innym forum dowiedzialem sie tylko tyle ze znany problem i nalezy zrobic obejscie bezpiecznikow na tym polegala odpowiedz medrca gdy pytalem o wiecej nie uzyskalem odpowiedzi:)

Edytowane przez Puma_32

https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/

Gość marianm68

nalezy zrobic obejscie bezpiecznikow

Jeśli miał na myśli to co ja rozumiem przez "obejście" to to jakiś znachor był a nie mechanik. Bezpieczniki

mają chronić samochód przed spaleniem w razie jakiegoś zwarcia (przetarcia przewodów).

Sprawdź stan klem na akumulatorze.

Sprawdź połączenie masy z akumulatora na nadwozie oraz połączenie (masę) między silnikiem i nadwoziem.

Kiedyś miałem podobną "choinkę" gdy przetarł się przewód masowy między silnikiem i nadwoziem.

Tam miałem taśmę miedzianą od podłużnicy do obudowy sprzęgła ( ale to była inna marka)

Wskazań OPcoma ja Ci nie rozszyfruję. Powodzenia

Napisz jak rozwiążesz ten problem.

Edytowane przez marianm68

https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468012

cos z elektryką, sprawdź wpierw napięcie w układzie i dynamicznie akku

https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468017

Proponuję jakiekolwiek naprawy i oględziny rozpocząć od sprawdzenia masy na aucie, wygląda na to że któraś masa nie trzyma i wszystko wariuje...

https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468051

nie masz przypadkiem zrobionego ukrytego wylacznika zaplonu??(antykradziezowy)

akumulator jest sprawny?

z wypowiedzi wnioskuje ze usterka sterownika byla w przeszlosci? czyli byl podobny problem

Co do tej odpowiedzi wlacznika zaplony nigdy nie bylo akumulator ma 10 miesiecy i jest sprawny podlaczalismy pod ladowanie i nawet nie zbyt rozladowany.Co do sterownika to tak byl problem tyle ze auto wtedy nie wariowalo i chodzilo tyle ze go dusilo..

Co do innych odpowiedzi to w op comie wyszlo na to ze brak sygnalu z modulu nadwozia i reakcji.Bede musial przejsc po koleji po kablach tak jak radzicie bo akumulator byl juz probowany oraz bezpieczniki i klemy..

Objawy zaczynaja sie juz po otwarciu drzwi auta miga czasem zegar gdy lampka w kabinie sie wlaczy..A op com ma 1sek na zczytanie bledow bo az tak wariuje po przekreceniu zaplonu-ale sobie poradzil chodz sie nie spodziewalem ze da rade jeszcze vin model rodzaj silnika itp zczytac w takim czasie..

Do mechanika szczerze powiem ciagnac sie mi zbyt tego nie oplaca bo u nas bardzo sobie licza za takie(mialem podobny problem pod wzgledem zagadkowosci w vectrze) to odsylali mnie 4 razy do regeneracji pompy wiadomo jakie koszty regeneracji i wlozenia a doszedlem sam do tego ze zbyt krotko swiece byly podgrzewane przy plusowej temp

A co do znachora w z forum elektrody to ma duzo gwiazdek za pomoc chodz nie wiem za jaka bo zbyt wiele nie powiedzial:)

Edytowane przez Puma_32

https://forum.opel24.com/topic/58048-wszystko-wariuje-zero-reakcji-rozrusznika/#findComment-468113