Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z Signum 1.9ctdi 150km,a dokładnie z jego rzekomo radiem(tak ocenił mechanik).Rozpoczęło się od rozładowanego aku.Po naładowaniu pochodziłcały dzeń i rano ponownie kabelki od innego aku w ruch.Samochód pogodzinie zaczął pracować w trybie awaryjnym.Zatem mechanik...ten stwierdził,ze to regulator napięcia i wymienił kasując 3,5 stówki,ale nadal nic się nie zmieniło, bo stwierdził, że nadal coś rozładowuje akumulator i on ocenia że to jest radio i zanim wyjdę z samochodu - radzi-muszę teraz ręcznie wyłączać radio to bedzie ok.Odebrałem samochód i pod domem że po około 15min.samoczynnie załaczył się wyświetlacz informacyjny(u mnie duży kolorowy).Więc wyłączyłem go ponownie za pomocą potencjometru glośności radia i czekam.Po ok kolejnych 15min.to samo.Wyjąłem bezpicznik odpowiadający za radio i nawigację i póki cojest ok.Czy może spotkaliście się z takim problemem a jeśli tak to proszę o pomoc w rozwiązaniu.Dziękuję z góry za radę.

https://forum.opel24.com/topic/58613-pozornie-k%C5%82opot-z-akumulatorem/

Właczył się samoczynnie wyświetlacz ale nie ma na nim żadnych informacji.Mierzyłem miernikiem gniazdo bezpiecznika nr.1 odpowiadającego za radio i nawigację i okazuje się że kiedy samochód pozornie jest wyłaczony a przynajmniej wszystko na to wskazuje tam miernik pokazuje powyżej 1 ampera natomiast kiedy właczę radio i dodaje głośności to wzrasta powyżej 4 amper.Co robić pozatym że pojechać do serwisu opla i dać się skasować na conajmnie 600zlotych.

https://forum.opel24.com/topic/58613-pozornie-k%C5%82opot-z-akumulatorem/#findComment-471474

Gość popencjusz

Jeśli masz możliwość to posprawdzaj połączenia gniazd w wyświetlaczu. Jeśli to nie pomoże, to przyczyna może tkwić w "zimnych lutach" w samym wyświetlaczu. Jestem energetykiem nie elektronikiem ale pamiętam ze szkoły, że nóżki wolne w układach scalonych powinny być albo uziemione albo na potencjale (jakoś tak:)). Jeśli tak nie ma, to potrafią zmienić swój stan wyjściowy losowo co może powodować nieporządane działanie. Czy robiłeś diagnostykę samego wyświetlacza np. op-comem? Może jakiś przycisk się zwiera (kiedyś w fiacie miałem tak, że zimą zapalało się samoczynnie światło stop - zwierał się pod wpływem niskiej temp. włącznik stopu) Sprawdź na początek czy to ma związek ze zmianą temp.

https://forum.opel24.com/topic/58613-pozornie-k%C5%82opot-z-akumulatorem/#findComment-471478