Skocz do zawartości

falujaca wskazowka obrotomieza opel astra lll H KOMBI 2008 r

Rekomendowane odpowiedzi

oraz należy wymienić olej - z tego powodu że wypalanie było robione na postoju...

kolejny "ambitny" do wymiany oleju po wypalaniu DPFa w trybie serwisowym ...

dzięki Wam przemysł petrochemiczny będzie mia się jeszcze lepiej .. :) pozdrawiam

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

kolejny "ambitny" do wymiany oleju po wypalaniu DPFa w trybie serwisowym ...

dzięki Wam przemysł petrochemiczny będzie mia się jeszcze lepiej .. :-) pozdrawiam

nie wiem jak to się u ciebie zwie ale u mnie to się nazywa dbanie o auto i oszczędzanie pieniędzy...

zastanów co się dzieje z oleje silnikowym i paliwem podczas takiego wypalania (nie tylko serwisowego), a jak nie wiesz to popytaj dobrych mechaników...

nie wiem jak to się u ciebie zwie ale u mnie to się nazywa dbanie o auto i oszczędzanie pieniędzy...

zastanów co się dzieje z oleje silnikowym i paliwem podczas takiego wypalania (nie tylko serwisowego), a jak nie wiesz to popytaj dobrych mechaników...

Pracuje 15 lat w tym biznesie ale takich herezji jeszcze nie słyszałem, zeby po jednym wypalaniu serwisowym trzeba było wymieniać olej w silniku .. czy wy siebie słyszycie .. pomyślcie trochę .. więcej paliwa dostanie się do oleju podczas przerywanych prób wypalania i częstym ich powtarzaniu niż podczas jednej próby serwisowej ..

muszę Ci powiedzieć, że to serwisy pytają mnie .. dlatego proszę Was aby nie szerzyć niewiarygodnych i bzdurnych poglądów

widzę, że jesteś Kolego strasznie zadufany w sobie .. i żadna argumentacja nie działa na Ciebie .. a szkoda .. mógłbyś się jeszcze wiele dowiedzieć na temat silników diesla .. bo to moja specjalzacja

Gość popencjusz

A ja mam pytanie do radmaxa i grzes08. Skoro obaj mace rację i żaden z Was jej nie ma, to proszę wyjaśnijcie mi jedno. Chodzi o argumenty. Nie mam na myśli własnych doświadczeń i racji tylko udokumentowane za i przeciw. Skoro producenci silników wymyślili sobie taki układ "ekologiczny" to testowali go również w różnych przypadkach i mają na to opracowany schemat działania. Wiem że są różne szkoły i czasem lepiej dmuchać na zimne ale interesują mnie konkretne argumenty. Ja sam zmieniam olej przy dpfie częściej (max 12 tyś km) bo słyszałem że się rozrzedza ropą i niekiedy go przybywa.

grzes08, czyli wg ciebie mam sie trzymac ksiazki serwisowej i robic wymiane co 30000km?

Edytowane przez kicaj

Ja tam nie będę teoretyzował. Wymieniam olej tak jak Ty popencjusz co 12 -13 tys. km i z filtrem nie mam żadnych problemów. Leję dobry olej i filtr mi się wypala co 1000 - 1100 km jeżdżąc głównie po mieście. Co do przedostawania się paliwa do oleju to jest o tym sporo tematów. Nie tylko na tym forum. Nie muszę niczego nikomu udowadniać. Każdy ma swój rozum i zrobi jak chce.

http://forum.opel24.com/topic/29068-Filtr-czasteczek-stalych-DPF/

http://www.google.pl/cse?cx=partner-pub-9700144528837817%3A4pg0z23d124&ie=ISO-8859-2&q=du%BFy+poziom+oleju+dpf&sa=Szukaj+w+Opel24&siteurl=forum.opel24.com%2Ftopic%2F57115-Duzy-poziom-oleju-na-bagnecie%2F&ref=forum.opel24.com%2F&ss=10259j7918877j25#gsc.tab=0&gsc.q=przybywa%20oleju%20dpf&gsc.page=2