Gość Anonymous Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam mam problem z vectra 1,6 16 v gdy przełaczam na gaz po krótkiej chwili zaczyna swieci kontrolka pomarańczowa z wizerunkiem silnika Zapewne błąd zbyt bogatej lub ubogiej mieszanki. Przyczyna: brak (nie ustawiona lub urwany odpowiedni przewód), lub źle dobrana emulacja sondy lambda. Powinna być fala 0/0.8V przebieg symetryczny lub bardziej na bogato (np. H/L=800ms/600ms). Jaki jest sygnał na wejściu lambdy do ECM, można sprawdzić woltomierzem - powinno się zmieniać od 0...0,8V, na benzynie i na LPG. Jesli sygnał tam przez 12s nie zmieni się - ECM zaświeca kontrolkę z błędem jw. Było tak zawsze, czy jest od niedawna? Pozdr. w tym problem ze nie jestem w stanie ci odp dokładnie gdyż kupiłem to auto i do tej pory nie mam jeszcze kwitów na gaz a po za tym wogóle jakaś kostka była odpięta bo byłem u gazownika z tym odłączony był gaz i dopiero musze gdzies jechac do jakiegoś gazownika zeby to sprawdził jeden mi powiedział iż jest potrzebny emulator dzieki za pomoc pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/5937-kontrolka/page/2/#findComment-301281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi