Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrekhof

Współczuję osobie, która to auto kiedyś od Ciebie odkupi.

no ta powiedział co wiedział - spadek napiecia to pierdoła jest tylko ja mam takiego pecha do wszelkiej masci mecherów a post nie po to napisany zeby się pastwić nad biednym opelkiem tylko po to zeby z rozwagą dobierać fachowców którzy bedą samochó naprawiać.

pozdro i koniec posta bo kolezeństwo nie pietnuje nagannych zachowań naszych rodzimych majsterkowiczów tylko samochodzik który tym torturom jest poddawany - trochę wpieniające ale cóż polska panie taka nam się zrobiła

Edytowane przez piotrekhof

• Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Albo tanio, albo dobrze...

Wymien ten sztukowany przewod wodny na nowy. Zrob tez porzadek z instalacja elektryczna (dorabiana) bo tak byc nie powinno...

Gość piotrekhof

z czasem pewnie wszystko jak należy bedzie z samochodem bo wrócił z GB mój serdeczny kolega. człowiek, który siedzi w motoryzacji od urodzenia i albo sam samochodem sie zajmnie albo wskaże kogoś kto lipy nie odwala

pozdrawiam i teraz juz naprawde wątek zakańczam bo moje byłe autko nie lubi czarnego pijaru

Gość piotrekhof

typowy problem uwalonego CIMa.

Proszę o rozszyfrowanie co to znaczy uwalony CIM

pozdrawiam

http://opcomforum.yolasite.com/guides-and-info.php

Translate :

Kodowanie CIM.

• Przed kodowaniem nowego modułu CIM należy zapisać bieżące wartości

- kod bezpieczeństwa(Security Code)
- VIN
- numer klucza mechanicznego
- konfiguracja Hight Speed CAN
- konfiguracja Mid Speed CAN
- konfiguracja Low Speed CAN
- należy uruchomić pełne skanowanie DTC i zapisać wyniki
- należy upewnić się, że numer VIN zgadza się ze sterownikami samochodu

• Resetowanie starego CIM
  • Instalacja nowego CIM

- konfiguracja ustawień CAN
- zaprogramowanie numeru VIN i nr klucza mechanicznego w nowym CIM
- zaprogramowanie funkcji immobilajzera (wybór opcji CIM zainstalowany)
- zaprogramowanie dostępnego klucza transpondera w nowym CIM

• Reset modułów

- IPC
- UEC
- REC

• Wyłączenie zapłonu i odczekanie 15 sekund
  • Zaprogramowanie kodu bezpieczeństwa w urządzeniach

- IPC
- UEC
- REC

• Konfiguracja wariantów kodowania w nowym CIM
  • Kalibracja sensora kąta położenia

jeżeli będziesz mieć problem z ładowaniem możliwe że nie będziesz mieć również wspomagania znajomy tak miał w astrze h 1.7 cdti i nie wiedzieli co jest bo kontrolka akumulatora sie nie zapalała wymienili akumulator i dalej to samo i w końcu padło na alternator zrobili i mają spokój jak narazie

• 1 miesiąc temu...

jeżeli będziesz mieć problem z ładowaniem możliwe że nie będziesz mieć również wspomagania znajomy tak miał w astrze h 1.7 cdti i nie wiedzieli co jest bo kontrolka akumulatora sie nie zapalała wymienili akumulator i dalej to samo i w końcu padło na alternator zrobili i mają spokój jak narazie

Witam

no własnie - troche dał mi synuś si eprzejechac opelkiem i stwierdziłem, że wspomagania to ten samochód nie ma - wilekie dzieki za podpowiedź - synus jeździ i mysli, że tak powinno być a samochód ewidentnie problem ze wspomaganiem ma.

pozdrawiam

czyli naprawa nr 1 na samym początku do bani całkowicie była (wymiana regulatora napięcia i dołożenie przewodu od akumulatora do alternatora)