Skocz do zawartości

1.7 DTI 75KM problem z układem chłodzenia silnika / grzania kabiny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Problemy z układem chłodzenia :

1 po uzupełnieniu płynu do odpowiedniej ilości, płyn zawsze zostaje wyciśniety przez korek.

2. zimą samochod się nie rozgrzewa do temp 90 stopni, tylko do ok 80.

3 zimą na niskich obrotach z nawiewów leci zimne powietrze, im wyższe obroty tym wyższa temp.

4 Latem podczas trasy jadąc ponad 120 km/h temp wzrosła do ponad 120stopni. jadąc wolniej było w miare ok.

Moze ktoś cośpodpowie.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/60452-17-dti-75km-problem-z-uk%C5%82adem-ch%C5%82odzenia-silnika-grzania-kabiny/

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość boniek1993

4 Latem podczas trasy jadąc ponad 120 km/h temp wzrosła do ponad 120stopni. jadąc wolniej było w miare ok.

Wysoka prędkość-wysoka temperatura. Samochód się grzał bo nie miał obiegu wody- stawiał bym na padniętą pompę wody.

Jadąc wolno samochód nie potrzebuje tak dużego przepływu powietrza przez chłodnicę.

Teoretycznie jadąc 120km/h temperatura powinna być niska, ze względu na duży przepływ powietrza przez chłodnice.

Edytowane przez boniek1993

• 6 miesięcy temu...

kolego czytałem twój drugi wątek - ten zamkniety i wg mnie na 99 % masz walnietą uszczelke pod głowicą. Pasuje wszystko: płyn koloru rdzawego, brak ogrzewania, wyrzucanie płynu wraz ze wzrostem prędkości. Powinna jeszcze być widoczna wraz z ochłodzeniem para z wydechu.

uszczelka pod głowicą nie jest głównym problemem na 99%. płyn koloru rdzawego to nie był płyn tylko zwykła woda z rdzą z wirnika od pompy wody. Płynu nie wyrzucało z powodu wzrostu prędkości, tylko wzrostu ciśnienia w układzie i odparowywania wody przez korek. Przy niskich obrotach nie było ogrzewania w kabinie, a przy wyższych grzało .

Jak na razie wymieniłem pompę wody tak jak radzili, i wlałem płyn. Ogrzewanie działa przy niskich obrotach :) i płyn przez korek nie odparowuje. Nie zauważyłem również przegrzewania silnika, ale juz nie ma upałów. Zauważyłem ze nadal ubywa gdzieś płyn, ale może to być jakiś nieznaczny wyciek, a w najgorszym razie jakaś nieduża nie szczelność na uszczelce Na razie jestem w fazie testów :)

nie znam przebiegu auta .. ale zastanawiam sie nad ubytkiem płynu na tzw. obsadkach wtryskiwaczy w głowicy .. podobno to czesto nawala przy dużych przebiegach. Co mozesz zrobić .. dokładnie sprawdź układ zewnętrzny: rury, chłodnicę .. czy nie masz gdzieś jakiegoś zaschnietego płynu na częsciach, połączeniach. Duża temperatura może powodować, że płyn zanim scieknie na ziemie po prostu zdąży wyschnąć i nie widzisz żadnego wycieku zewnętrznego. Ale jezeli zalany silnik bedziesz miał płynem .. to zawsze pozostanie kolorowy ślad

dokładnego przebiegu tez nie znam :) ale obstawiam coś ok 300tyś. Układ mam teraz zalany płynem, i narazie nie zauważyłem śladów wycieków, ale będe obserwował :) a jak sprawdzić te obsadki wtryskiwaczy??