Skocz do zawartości

AH - "Inna" praca silnika po rozgrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krystian78

ciężko mi stwierdzić po tym filmie czy silnik pracuje źle, na żywo to bym wiedział ale zobaczcie filmy na ut gdzie ewidentnie padniety jest rozrząd to dźwięk jest głośniejszy jakby grzechotka też tak miałem ale ten dźwięk ktory kolega pokazał to coś słabo słychać żeby to był rozrząd ale oczywiście mogę się mylić

Moja Marysia pracuje podobnie jak na filmie....

i mam zagwozdkę, dwóch mechaników od razu powiedziało ROZRZĄD.....

jeden powiedział, że na pewno nie rozrząd..... i zapytał o zmianę oleju (niestety jeździłem ponad 1 i 1/2 roku.

Kazał wymienić i pojeździć ;)

zobaczymy....

jak nic się nie zmieni spróbuję z rozrządem ..... martwi mnie tylko, że wiele osób na tym forum pisało, iż wymienili rozrząd i nic się nie zmieniło.....

Obawiam się, że wydam kasę, zmienię dobry rozrząd... a okaże się, to np. zawory/popychacze.

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490028

• Odpowiedzi 26
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Moja Marysia pracuje podobnie jak na filmie....

i mam zagwozdkę, dwóch mechaników od razu powiedziało ROZRZĄD.....

jeden powiedział, że na pewno nie rozrząd..... i zapytał o zmianę oleju (niestety jeździłem ponad 1 i 1/2 roku.

Kazał wymienić i pojeździć ;)

zobaczymy....

jak nic się nie zmieni spróbuję z rozrządem ..... martwi mnie tylko, że wiele osób na tym forum pisało, iż wymienili rozrząd i nic się nie zmieniło.....

Obawiam się, że wydam kasę, zmienię dobry rozrząd... a okaże się, to np. zawory/popychacze.

No wlasnie ale jesli rozrzad jest do wymiany to halas ewidentnie dobiega z pod pokrywy rozrzadu z lewej strony silnika, generalnie po rozgrzaniu silnika dziwne ze mechanik nie moze tego stwierdzic od razu, u mnie jak padl to dzwiek byl jak bys trzasł jakas metalowa grzechotka, nie jestem jakims fachmenem tylko amatorem ale pojechalem do mechanika i sam mu powiedzialem ze trzeba wymienic rozrzad. Po wymianie juz nie grzechocze jest ok byly tez przypadki ze lozysko alternatora wydaje podobny dzwiek jesli padlo

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490034

Gość krystian78

No wlasnie ale jesli rozrzad jest do wymiany to halas ewidentnie dobiega z pod pokrywy rozrzadu z lewej strony silnika, generalnie po rozgrzaniu silnika dziwne ze mechanik nie moze tego stwierdzic od razu, u mnie jak padl to dzwiek byl jak bys trzasł jakas metalowa grzechotka, nie jestem jakims fachmenem tylko amatorem ale pojechalem do mechanika i sam mu powiedzialem ze trzeba wymienic rozrzad. Po wymianie juz nie grzechocze jest ok byly tez przypadki ze lozysko alternatora wydaje podobny dzwiek jesli padlo

U mnie zaczyna hałasować po rozgrzaniu silnika, ale dźwięk dochodzi raczej z tyłu silnika (od kabiny)...... raczej nic nie stuka..... tylko chodzi jak diesel (identycznie jak na filmie).

Jak pojechałem do mechaników, za każdym razem to ja powiedziałem, że podejrzewam rozrząd (może niepotrzebnie).

Dwóch pierwszych od razu chciało robić..... trzeci powiedział, że to nie rozrząd...

Sam już nie wiem ;(

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490035

Gość krystian78

ten film zdecydowanie bardziej odbiega od hałasu mojej Marysi.....

zdecydowanie jestem bliższy filmikowi zawartemu na początku tego postu - moja Marysia klekocze jak diesel.... ale wydaje mi się, że nic nie stuka....

Auto jest do jutra u lakiernika.... pozostaje mi chyba w weekend wrzucić film z prośbą o ocenę przez szanownych forumowiczów.

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490038

ten film zdecydowanie bardziej odbiega od hałasu mojej Marysi.....

zdecydowanie jestem bliższy filmikowi zawartemu na początku tego postu - moja Marysia klekocze jak diesel.... ale wydaje mi się, że nic nie stuka....

Auto jest do jutra u lakiernika.... pozostaje mi chyba w weekend wrzucić film z prośbą o ocenę przez szanownych forumowiczów.

to nagraj przykladajac mikrofon blizej rozrzadu i oddalajac w inna strone moze sie nagra glosniej ze strony stukajacej

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490039

panowie zobaczcie ile jest filmików na youtube z naszym silnikiem....sądze że to ogólny problem wszystkich silników z14xep - silnik boryka się z wadliwym napinaczem rozrządu oraz czasami klepią klapki w twinporcie. Sam w swoim mam podobnie inny dzwiek na zimno inny na ciepło - różnice nawet czuć jak jest cieplej zimniej na dworze...ale co mu dolega nie wiem :rotfl::devil:

Ps! z filmiku wnioskuje że chyba to nie rozrząd - prędzej twinport

....Koledzy ja u siebie zuważyłem że silnik ma spore dragnia jak chodzi na luzie - czuć nawet wibracje jak dotykam nadkola czy ramy drzwi, patrząc na silnik widac ja drga. Gdzie szukac przyczyny poduszka silnika - jeśli tak to ewentualnie która (szarpiąc rekowa silnik nic nie puka ani drgnie), poduszki pod sankami? a może rozrząd tj. słabo napięty powoduje drgania?dzięki

Edytowane przez funyboy

https://forum.opel24.com/topic/61091-ah-inna-praca-silnika-po-rozgrzaniu/page/2/#findComment-490209

• 2 tygodnie później...