Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam zamiar sam pozbyć sie rdzy pod drzwiami.Czy wiecie jak to zrobić i jakie środki bedą potrzebne oraz co powinienem zakupić aby wykonac to sam?Jeszcze mam pytanie odnośnie uszkodzonych drzwi wymienić je czy można to jakos naprawić?Podaje zdjecia.

post-40250-0-14505500-1374423535_thumb.jpg

post-40250-0-15583600-1374423538_thumb.jpg

post-40250-0-94175300-1374423540_thumb.jpg

post-40250-0-28052800-1374423596_thumb.jpg

post-40250-0-40435500-1374423598_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/62873-rdza/

• Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dla pewności napiszę czy dobrze będzie jak zrobię to tak:

najpierw wyczyścić rdze jakimś papierem ściernym do konca

dac podkład

szpachla

i daje np czarny baranek taki jak jest na zdjeciu.

https://forum.opel24.com/topic/62873-rdza/#findComment-494331

Gość romantyr
Mam zamiar zakupic sprzet od tej firmy i zrobić to podobnie jak na filmie

Witam kolego.Jeśli masz takie zdolności manualne to możesz wykonać sam te wyprawki dokładnie tak jak na filmie.Jest wiele lepszych produktów innych firm(nie podam nazw-nie będę robił reklamy),ale te produkty z filmu też są ok(kilka razy je stosowałem).Jeśli będziesz lakierował w takich wysokich temp.jakie mamy od kilku dni tj.powyżej 25st.C to efekt może być nie zadowalający,staraj się wykonać pracę w temp.ok 20st.C.Będziesz używał gotowych mieszanek podkładu,bazy i lakieru nawierzchniowego,jak na filmie-nie będziesz miał możliwości skorygowania rozcieńczalnikiem gęstości podkładu i lakieru(taka jest na przykład w lakierach typu 2K-przygotowywanych samemu bezpośrednio przed nakładaniem).Powodzenia.

Napisz potem jak Ci poszło :spoko:

P.S.

Ciekawy filmik :spoko:

Edytowane przez romantyr

https://forum.opel24.com/topic/62873-rdza/#findComment-494416

Postaram się napisac jak mi poszło mam zamiar zrobic to po 1 sierpnia.słuchaj a te drzwi moge tak zrobić bo zobacz tam jest dość duży ubytek i nie wiem czy tam wody nie ma przypadkiem czy lepiej kupić nowe drzwi w innym kolorze jak np tego nie bedzie i pojechac do lakiernika i przemalowac?Bo nadkola progi i reszte zrobie tym sposobem.

Jeszcze jedno pytanie jak bedę robił te progi barankiem to tak samo mam wszystko szlifowac jakbym miał dawać lakier czy nie potrzeba do baranka tyle roboty?

Jeszcze jedno pytanie tam na zdjęciu widac na drwiach rdze i uszkodzenie lakieru a czy woda może być tam na dole jeżeli tak to trzeba całe drzwi szlifowac czy nie?

Scaliłem. Proszę korzystać z opcji EDYTUJ.

bad

https://forum.opel24.com/topic/62873-rdza/#findComment-494456

Gość romantyr
Postaram się napisac jak mi poszło mam zamiar zrobic to po 1 sierpnia.słuchaj a te drzwi moge tak zrobić bo zobacz tam jest dość duży ubytek i nie wiem czy tam wody nie ma przypadkiem czy lepiej kupić nowe drzwi w innym kolorze jak np tego nie bedzie i pojechac do lakiernika i przemalowac?Bo nadkola progi i reszte zrobie tym sposobem.

Czasem tak jest,że warstwa lakieru tylko trzyma formę drzwi(blachę pod lakierem zjadła rdza).Ciężko to ocenić z foto.Radzę udać się do lakiernika.

~Igor, dnia 22 Lip 2013 - 22:35, napisał: snapback.png

Jeszcze jedno pytanie jak bedę robił te progi barankiem to tak samo mam wszystko szlifowac jakbym miał dawać lakier czy nie potrzeba do baranka tyle roboty?

Nie potrzeba tak dokładnego szlifu papierami o wysokiej granulacji(wystarczy P150)

~Igor, dnia 22 Lip 2013 - 22:35, napisał: snapback.png

Jeszcze jedno pytanie tam na zdjęciu widac na drwiach rdze i uszkodzenie lakieru a czy woda może być tam na dole jeżeli tak to trzeba całe drzwi szlifowac czy nie?

W dole może być woda,ale każde drzwi mają odpływ wody.Chyba,że woda jest między lakierem i blachą-wtedy potrzebny jest szlif całych.

Scaliłem. Proszę korzystać z opcji EDYTUJ bo będziemy mieli kolejny rozwleczony poemat.

Ok bad

Edytowane przez romantyr

https://forum.opel24.com/topic/62873-rdza/#findComment-494566