Skocz do zawartości

Zafira 2.0 Diesel-kręci a nie "zapala"-co jest do diabła ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest piękny słoneczny dzień. Wszystko spakowane, cała rodzinka gotowa na wyjazd na grila. Nawet rowery założone na dach dla spalenia zbędnych kalorii po uciechach grilowanych potraw.... I co ? Zafira nie "zapala"....!!!!. Rozrusznik kręci, prąd, paliwo jest. Wczoraj wyprawa do Ustronia i bez żadnych problemów. Co mogło nawalić ? Proszę o poradę. Opel Zafira 2.0 Diesel. 101 KM.

https://forum.opel24.com/topic/63414-zafira-20-diesel-kr%C4%99ci-a-nie-zapala-co-jest-do-diab%C5%82a/

kontrolka z kluczykiem nie miga? próbowałes odpalić drugim kluczykiem? jakieś błędy kontrolki?

co nawaliło - może być wiele powodów ale gdybać nie będę...

kontrolka z kluczykiem nie miga? próbowałes odpalić drugim kluczykiem? jakieś błędy kontrolki?

co nawaliło - może być wiele powodów ale gdybać nie będę...

Kontrolka z kluczykiem nie miga. Generalnie wszystkie kontrolki "palą" się normalnie. Nie ma żadnych zewnętrznych objawów awarii. Kiedyś, tzn ze dwa lata temu przy takim samym problemie pomogła wymiana świec. Ale czy to możliwe, że już się "wypaliły" ?

Było na forum wiele razy. :-)

Dla przypomnienia - wsiadasz do auta, zamykasz drzwi, wciskasz gaz i hamulec, włączasz zapłon i liczysz mruknięcia kontrolki silnika.

Powinno wymrugać cztero-cyfrowe kody

ps

(10- błyśnięć oznacza 0 )

Wszedłem do auta, zamknąłem drzwi, wcisnąłem jednocześnie pedał gazu i hamulca, przekręciłem kluczyk w pozycję II (bez kręcenia rozrusznikiem)-niestety nic się nie pokazało na wyświetlaczu tzn. jedynie to co zawsze czyli ile mi zostało do przejechania kilometrów (tam mam zawsze ustawione). Wykonałem powyższe czynności także w odwrotnej kolejności tzn. najpierw przekręciłem kluczyk a później wcisnąłem pedały-echooo. Nie "mruga" mi również żadna kontrolka !! Nie wiem, może rozmawiamy o jakimś innym modelu Zafiry ? Aha i jeszcze próbowałem drugim kluczykiem-też bez rezultatu...

Edytowane przez Olin

Dlatego pisałem abyś spróbował - nie we wszystkich modelach ta metoda działa.

Pozostaje znaleźć kogoś z opcomem lub odholować auto do mechanika.

Ok. W każdym razie dziękuję za wszelkie porady. Na szczęście mechanik jest niedaleko... Mam tylko nadzieję, że to świece a nie jakaś pompa czy coś....