Skocz do zawartości

Vivaro 1,9 CDTI, nagle przestało odpalać, ale kręci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem. mianowicie wczoraj z dziewczyna bylismy na zakupach, gdy wracalismy i chcielismy ruszyc z parkingu moje Vivaro odpalilo i po chwili zgaslo i tak 2 razy dopóki nie dałem mu wiekszych obrotów. Dojechalismy normalnie do domu i gdy chciałem wieczorem podjechać do sklepu auto za nic nie chciało odpalić, cały czas kręci ale wogóle nie odpala. Nie jest to immobiliser gdyż wszystkie kontrolki gasną normalnie.

Dodam tylko, że auto około tygodnia temu miało wymieniany rozrząd, olej i wszystkie filtry, od tego czasu przejechało około 1500km.

Gdy otworzyłem maskę jedyną rzeczą, która wydała mi się podejrzana jest wolne "wpięcie" od filtra paliwa( zdjęcie w załączniku) Nie wiem czy tak to powinno być, ale za nic nie mogłem nigdzie znaleźć luźnego kabelka.

Mam nadzieje, że ktoś z Was bedzie miał jakieś pomysły co mogło się stać.

Z gory bardzo dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Marcin

post-3299-0-76669900-1380537557_thumb.jpg

post-3299-0-78828500-1380537570_thumb.jpg

post-3299-0-49346000-1380537584_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/63953-vivaro-19-cdti-nagle-przesta%C5%82o-odpala%C4%87-ale-kr%C4%99ci/

• Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ASO OPEL Wawrosz Oświęcim

Kolego. Nie wiem o jaki kabelek Ci chodzi, bo na zdjęciach wszystko jest wpięte. Jeżeli miałeś robiony rozrząd, to może raczej problem leży po stronie czujnika położenia wałka? Warto by podłączyć pod tester.

Aha czyli wszystko ok z filtrem paliwa? myslalem ze kolo tego kabla z zielonym plastikiem jest taki wystajacy "dzyndzel" z nakretka wiec myslalem ze tak powinno cos byc wpiete.

Jezeli chodzi o czujnik polozenia wlaka to zrobie to czy mozna to zrobic "na miejscu" czy musze prowadzic auto do mechanika? lub jeszcze lepiej to czy mozna to zrobic przez interfejs ELM bluetooth?

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Aha ELM juz zamowilem, powinien byc na jutro wiec mam nadzieje ze sie uda.

Niestety mieszkam za granica wiec kazdy podjechanie do mechanika kosztuje majatek dlatego staram sie zawsze sprobowac najpierw samemu( z wasza pomoca:))

Ale zakladajac ze ELM sie podlaczy i wykryje blad czujnika polozenia walka to jaki jest sredni koszt naprawy? Jest to tylko "skasowanie" bledu czy trzeba wymieniac czujnik?

Pozdrawiam i dziekuje bardzo za odpowiedzi

Marcin

Gość ASO OPEL Wawrosz Oświęcim

Jak zepsuł się czujnik, to raczej trzeba go wymienić.... :rotfl: A kosztu Ci nie podam, bo jak jesteś za granicą, to masz inne realia :) Jak będziesz miał pewność, to wtedy mogę Ci sprawdzić cenę i porównasz czy opłaca Ci się np. sprowadzić go z PL. Chociaż wątpie bo taki czujnik do wydatek pewnie nie większy niż 100 zł

uff jak ok. 100zl no to kamien z serca;) pewnie wymiana tego czujnika tutaj bedzie mnie kosztowala wiecej niz wymiana rozrzadu w PL, ale jakos to przelkne, po przeczytaniu innych postow w googlach mialem juz widmo wymiany silnika przed oczami:)

Naprawde dziekuje za pomoc i odezwe sie jutro jak podepne Vivaro pod EGR:)

POzdrawiam i jeszcze raz dziekuje

wiem wiem:( ale mam nadzieje ze i tak obejdzie sie bez wiekszych kosztow, bo kurcze przeciez wszystko normalnie dzialalo i tak nagle...:(