Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuzszego czasu nic sie nie działo z moją astrą. Ale wszystko co dobre musi się skończyć. Wczoraj jadąc do pracy usłyszałem dziwny odgłos podczas pracy silnika. Halas uzalezniony jest od obrotów silnika. Z początku myslałem że pojawiła mi sie kolejna nieszczelność w tłumiku bo już trochę pierdział wcześniej, ale odgłos wydobywa się z okolic paska napędzajacego alternator lub z okolic rozrzadu. Wszystko jest kolo siebie. Odgłos przypomina jakby zacierajace sie łóżysko. Coś jakby się obcierało. Wymysliłem sobie że może zaciera się pompa wody. A jak ona stanie to zerwie mi pasek rozrządu. Boje się go odpalać. Mieliście coś podobnego.

A przy okazji wsłuchiwania się w ten dziwny odgłos znalazłem jeszcze to coś. Nie wiem co to jest ale syczy, chyba powietrze. Jak docisnę palcem od góry to nie syczy. Nie wiem czy ma syczeć czy jest uszkodzone.

post-14-0-05584800-1382873789_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/64335-odg%C5%82os-zacierajacego-sie-%C5%82o%C5%BCyska-oraz-co-to-jest/

zdejmij pasek klinowy i posluchaj czy dalej cos trze

moze to pompa wspomagamia moze alternator moze napinacz

jak niewiesz jak to do mechanika

na odleglosc nie jestesmy w stanie stwierdzic co to sie zaciera

a to co na zdjeciu pokazales to zawor EGR

pewnie juz padl i jest nieszczelny

To jest regulator ciśnienia paliwa. Dzięki za odpowiedź. Pytanie czy to syczenie jest dobre czy nie trzyma już jakaś uszczelka.

faktycznie zmylilo mnie z tym EGR

http://archiwum.allegro.pl/oferta/-opel-astra-f-1-6-16v-x16xel-zawor-egr-f-vat-i3359335931.html

http://www.auto24parts.com/pl/p/EGR-ZAWOR-1.6-X16XEL-1.8-X18XE-2.0-X20XEV-OPEL-ASTRA-VECTRA/6384

teraz patrze gdzie to jest umiejscowione

dziwne to syczenie

nigdzie paliwa nie puszcza ??

bo to bylby objaw nieszczelnosci regulatora cisnienia

Tam jest chyba też podpięte podciśnienie i stąd to syczenie.

Samego regulatora chyba nie wymienisz tylko z całą listwą paliwową.

• 2 tygodnie później...

Witam

Problem dziwnego hałasu rozwiązany. Hałas wydobywała z siebie pompa wody i rolki prowadzące pasek rozrządu. Został wymieniony kompletny rozrząd. Teraz jest cisza. Rozrząd miałem wymieniać w przyszłym roku, niestety wytrzymał 50 tys, a nie 60 tys. Ale lepsze to niż zerwany pasek przez pompę.