Skocz do zawartości

Kolejność wymiany oleju przes niemiecki ASO. Książka serwisowa - oryginał czy podróba?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RobertWBR1

Witam,

Dwa dni temu zakupiłem Astre G rok. 99'' 1.6 16V Ecotec, importowaną z zachodniej granicy (auto kupione od handlarza). Jestem na etapie wymiany oleju. Mechanik, który przeglądał książkę serwisową stwierdził, że pierwszy raz z czymś takim się spotyka. Chodzi o kolejności wymiany oleju przez ASO Opla, które przebiegały tak 10W40->5W30->0W30. Dla lepszej orientacji dołączam screeny książki. Mechanik, który to zinterpretował powiedział, że książka musi być falsyfikatem i ktoś przy jej podrabianu pomylił się z kolejnością wpisów, bo nikt w takim porządku nie wymiania olejów.

Książka serwisowa przyglądając się jej bliżej wg. mojej opini nie wygląda na podrobioną (widać na niej znaki czasu i różne charaktery wpisów). Samochód wizualnie i mechanicznie stoii bardzo dobrze. Z drugiej strony kto chciałby się bawić w takie rzeczy i inne ewentualne przekręty dla auta wartego 5 tyś zł. Przebieg samochodu na stan obecny to 221 tyś km.

Jako, że z mechaniki nie jestem zbyt dobry proszę o pomoc w interpretacji.

Dziękuje i pozdrawiam.

post-41358-0-80503800-1383777188_thumb.jpg

post-41358-0-70334400-1383777191_thumb.jpg

Edytowane przez RobertWBR1

masz pieczartke i numer serwisu

zadzwon i podpytaj o auto

powinni miec w systemie

dla mnie jakas lewizna

na poczatku 1 i 2 serwis pomerdane przebiegi

pozniej co ile robil przeglady

co 20 tysi

W Niemczech tez "produkuja" ksiązki.Ja sam kupiłem w niemieckim komisie(nie tureckim)astre z ksiazka serwisowa w książce olej 5W/40.Widac ze jezdzacy autem był bardzo skrupalatny bo w schowku było wszystko kable do rozruchu płyn do spryskiwaczy linka holownicza i olej na dolewke....10W/40.Czyli ksiazka była sfałszowana bo auto pomimo ze praktycznie jak nowe miało duzo wad.Prawdopodobnie przebieg został skorygowany i olej dopasowany....8 latek miał niby 175tys.

Handlarz aby sprzedać nawet auto nawet za 5 tys nie cofnie się nawet przed fałszowaniem książki, co za problem zrobić pieczątkę i wpis.

Gość leszek 398

Widziałem już podobną książkę od sprowadzonej, starej Skody Octavii 1.6 benzyna.

Praktycznie co wymiana oleju to inna lepkość (kolejność naprawdę przypadkowa)

Przykładowo 5W/40, 5W/50, 10W/40, 10W/60, 5W/30.

Też się zastanawiałem czy ta książeczka była autentyczna, bo jakoś trudno uwierzyć, że niemiecki warsztat wlewał do silnia akurat to, co mieli pod ręką.

Ale z drugiej strony, starsze silniki benzynowe od VW ( Opla zresztą też) nie mają jakiś tam wygórowanych i ściśle określonych wymagań odnośnie oleju (tak jak w przypadku np. w TDI z pompowtryskiwaczami) więc można lać do nich praktycznie wszystko :wino: