Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Zacznę może od wyszczególnienia jaki samochód dokładnie posiadam:

Model: Opel Corsa B

Silnik: 1.0 12V

Rok: 98r.

Przebieg: ok. 220000 km

Auto jest w posiadaniu rodziny od nowości, więc zależy mi na tym, żeby chodziło jak należy normalnie pewnie już dawno bym sobie nie zawracał nim głowy,

ale przejdźmy do rzeczy. Uprzedzam od razu pytanie "Nie, nie był wymieniany rozrząd".

Mianowicie od pewnego czasu strasznie trzęsie się cała buda samochodu, po prostu nie da się nim w spokoju przejechać 20 km, w takich warunkach taki dystans to zabójstwo.

Największe rezonanse są podczas odpalania silnika, gdy chwilowo chodzi na ssanie i przy redukcji biegu,(chwile trzęsie zaraz po samej redukcji i potem stopniowo ustaje), cięzko stwierdzić na jakim zakresie obrotów (brak obrotomierza).Poduszki wymienione oprócz tej od skrzyni biegów, świece wymienione olej filtry też.Przeszukałem juz chyba cały internet i żadnej konkretnej odpowiedzi. A druga kwestia finansowa, że nie na rekę mi wymieniać wszystkiego po kolei i wyrzucać pieniędzy w błoto. Mam jeszcze zamiar sprawdzić w najbliższym czasie "kielich" w skrzyni i przeguby wewnętrzne (wyczuwalne luzy), nijak łączy się to z pracą na ssaniu,nicinnego narazie mi do głowy nie przychodzi. Może cewka ale po zmoczeniu silnika są jakieś znikome przebicia (1,2 / 30min). Dodam jeszcze, że przepustnica czyszczona, przepływka wymieniona.

Odpowiedzi typu "ten silnik tak ma" " zmień auto" raczej mnie nie satysfakcjonują :-).

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie rady. Mam nadzieje, że wspólnymi siłami jakoś rozwiążemy ten problem.

Pozdrawiam,

Berick

https://forum.opel24.com/topic/64701-trz%C4%99sie-bud%C4%85/

Pękniety kolektor albo dziurawy tłumik może przenosić drgania , miałem tak kiedyś w golfie .

Odczuwasz jakieś szarpnięcia przy przyspieszaniu albo zmianie biegów ?

https://forum.opel24.com/topic/64701-trz%C4%99sie-bud%C4%85/#findComment-509471