Skocz do zawartości

Astra G - wysokie spalanie + szarpanie przy ruszaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RobertWBR1

Witam. Posiadam Astre G 1.6 16V Kombi i ogólnie jestem zadowolony, tylko niepokoi mnie spalanie i delikatne szarpanie przy ruszaniu, tzn. jeżeli nie dodam więcej gazu to Astra może zgasnąć, te więcej gazu to dla osoby jeszcze nie obytej z autem oznacza często zryw kół. Jeszcze gorzej jest przy biegu wstecznym. Musze dodawać gazu, jednakże jest on w moim odczuciu jakiś zbyt czuły. Porównując to z innymi autami, które miałem to np. Seicento 1.1, ruszanie we Fiacie jest zdecydowanie miej kłopotliwe. W mojej Astrze przy ruszaniu trzeba się pilnować żeby nie zgasła.
Druga sprawa to przy wrzucaniu na 2-gi bieg, jeżeli za szybko puszcze sprzęgło to zaczyna szarpać, czegoś takiego w Seicento nie doświadczam.
Spalanie też mnie niepokoi, nie robiłem dokładnym pomiarów, ale 10L na mieście na 100%. Czytałem o bolączkach Astry i z tym wszystkim co czytam to jest jedno wielkie "masło maślanie".
Jeżeli coś w Astrze się dzieje to albo to wina EGR, przepustnicy, sondy lambda, krokowca, cewki lub świec. Dlatego chciałbym m.in wykonać lub zlecić wykonanie czyszczenia elementów tj. EGR, przepustnica, zawór krokowy i wymiany świec. Z drugiej strony, czy wady w tych podzespołach mogą mieć wpływ na podwyższone spalanie? Ktoś kiedyś pisał, że EGR może przyczynić się zwiększenia spalania. Może ktoś z Was zlecał wykonanie tych zabiegów, bo na początek nie chciałbym robić tego samemu, tym bardziej, że zazwyczaj zdarza mi się coś ukręcić przy takich zabiegach. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Czekam na rady. Dzięki

https://forum.opel24.com/topic/65019-astra-g-wysokie-spalanie-szarpanie-przy-ruszaniu/

https://forum.opel24.com/topic/65019-astra-g-wysokie-spalanie-szarpanie-przy-ruszaniu/#findComment-512665