Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skorpionica

Witam, jestem nową forumowiczką od września jeżdżę Astrą II Kombi i mam mały albo duży problem. Od pewnego czasu po przejechaniu ok 40 km zaczyna coś piszczeć z przodu samochodu jak otworzę szybę to piszczy okropnie mniej więcej tak jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=Jzc0-BPkrYg ale dużo głośniej i dłużej. Po wciśnięciu hamulca przestaje, ale nie pamiętam czy po wciśnięciu sprzęgła też. Im dłużej jadę to potem przestaje piszczeć albo znowu zaczyna ale już wtedy nie reaguje tak bardzo na moje manipulacje pedałem hamulca. Pomocyyyyyy bo zwariuje z tym wyciem

https://forum.opel24.com/topic/65299-piszczenie-z-przodu-astra-ii-po-wci%C5%9Bni%C4%99ciu-hamulca-przestaje/

Trzeba sprawdzić układ hamulcowy. może tłoczki nie odbijają, może tarcza ma bicie minimalne. Zdemontować warto klocki, przeczyścić prowadnice, jarzmo itd.

Gość popencjusz

a może ma wskaźniki mechaniczne zużycia. To są zazwyczaj takie blaszki. U mnie przygięto ją podczas wymiany koła i też piszczało. Z opisu wynika że to może być właśnie mały problem.

post-591-0-98195100-1388143787_thumb.jpg

Witam

Tak jak kolega bad napisał ale zaczołbym sprawdzać od łożyska przedniego koła, potem po kolei tarcze,klocki,tłoki hamulców, rozłożyć przeczyścić wszystko dokładnie i zmontować ponownie jeżeli się okaże podczas rozkładania że tarcze,klocki lub reszta kwalifikuje się już do wymiany zalecam wymianę na nowe obydwie strony auta. Ile by to kosztowało ? jeżeli koleżanka ładnie się uśmiechnie do swojego mężczyzny to myślę że gratis by było,albo poprosić można by kolegów z forum mieszkających w pobliżu może pomogą?

Gość popencjusz

zanim zaczniesz od rozbierania i wymieniania czegokolwiek to jeśli auto stoi na alufelgach to zobacz (nawet na parkingu) jaka jest grubość klocka i czy ta blaszka nie dotyka do tarczy. Później zastosuj się do tego co Koledzy powyżej pisali.

no właśnie, to może masz takie magiczne klocki,

które informują tym (jak to napisałaś ) "wyciem",

że właśnie się kończą, i trzeba je zmienić.

Chociaż ,w tym modelu nie powinno być takich,

ale nie zbadane są wyroki PANA :-)