Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Wypatrzyłem na allegro fajne aluminiowe obwódki do zegarów, ale po wstępnym przyjżeniu się wygląda że w Zafirze by dobrać się do zegarów trzeba zdemontować pół deski rozdzielczej. Proszę o poradę kogoś kto to robił!

https://forum.opel24.com/topic/657-zegary-w-zafirze/

No to fakt -żeby dostać się do zegarów to trzeba wymontować dużo elementów-bardzo dużo ale da się-uwaga -jedna śrubka jest kratce nawiewu-troszkę trudno ją odkręcić.Kratka nawiewu po prawej.3 śrubki nad zegarami,trzeba wyjąć także włączniki świateł-wyciąga je się wysuwając w dół do wycieraczki od strony wewnętrznej trzeba złapać-trudne ale da radę.Konsolkę środkową-tam gdzie radio chyba też trzeba.Jedna śrubka pośrodku-pod popielniczką i zapalniczką,śrubka za radiem.Konsolka się rozsuwa w dół-powstają wtedy dwie części.Po zdjęciu obudowy zegary się wyciąga po zwolnieniu blokady-taki biały dynks trzeba ruszyć -chyba w prawo.Plastik ten przez który zegary widać jest na zatrzaski-uwaga łatwo pękają ale jest ich dookoła z 7-8 sztuk.Sory za ten opis ale ja chciałem sam sobie wymienic całą konsole główną bo mam jaśki wystrzelone więc temat zegarów jest mi obcy.W każdym bądz razie da radę to zrobić w 2 godziny a ja tej konsoli głównej nie dałem rady wymienić-wymiękłem jak dotrłem do jakis kabli które idąw jej dolnej części - naprawdę nie szło konsoli wyjąć choć już cała się ruszała.Lepiej to zlecić.Pozdro !!!

[ Dodano: Pon Cze 26, 2006 22:53 ]

aha ten włącznik świateł-napisałem w strone wycieraczki-chodziło mi o dywanik-w tym włączniku jest tam od tyłu taka spinka-trza ją zdjąć.włącznik się wysuwa do przodu a obudowa w której siedzi włącznik wysuwa w dół-jakos tak tam było.

https://forum.opel24.com/topic/657-zegary-w-zafirze/#findComment-360616

• 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

Mój opis znajdzierz w dziale astra, zafira.

Przy wyciaganiu zegarów możesz mieć potrzebę odłączenia kabli od poduszki ( na górze kolumny kierownicy, taka zółto czarna wtyczka) w kierownicy. Musisz najpierw odłaczyć akumulator i odczekać minutkę. Nie włączać zasilania gdy będziesz miał odłaczony ten kabel, bo zapali się lampka sybnalizująca błąd poduszek, której wykasowanie wymaga podłączenie pod techa.

https://forum.opel24.com/topic/657-zegary-w-zafirze/#findComment-358876