Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ciąg dalszy moich problemów :-D...

tym razem pod lupę biorę komputer pokładowy BC i spalanie.

Problem:

Przekłamuje spalanie chwilowe i srednie spalanie - zaniża o okolo 2-2,5 L /100. Tym samym przekłamuje zasięg.

Wczoraj sobie zalałem zupy tak na 7/8 okolo 40 L. Zasięgg mi skoczyl na 920km, po przejechaniu 200 km w trasie zasieg skoczyl do 1200...

Problemem jest spalanie liczone przez komputer wyniki:

Spalanie na luzie zimny silnik - 0.8-1.2 L/h

Spalanie na luzie cieply silnik - 0.3-0-4 L/h

Chwilowe spalanie - zimny silnik - bieg 1,2 przyspieszanie - 18-22 L/100 km :arrow: według mnie za mało powinno być okolo 40 ...

Chwilowe spalanie - zimny silnik - bieg 4,5 - prędkość 80 km/h obroty okolo 2 tys. :arrow: 4,9-6L/100 km.

Chwilowe spalanie - cieply silnik trasa 90-110km/h :arrow: bieg 5 obroty 2-2,3 tys. :arrow: 2,4-3,0 L/100 km. :arrow: powinno być okolo 5 L/100km.

Średnie spalanie z trasy 200 km :arrow: start-> przebicie przez Poznań :arrow: potem cały czas 11 do Kalisza, - wyszło 3,0 L/100km.

Średnie spalanie z cyklu miejskiego :arrow: jadę 6km (w jedną stronę) do pracy codziennie łącznie 12 km :arrow: silnik nagrzeje sie do max. 50 stopni przy akutalnych temperaturach :arrow: spalanie średnie 5,9 L/100 km...

Nie oszukujmy się są to wyniki nierealne według komputera na wczorajszej trasie 200km spalił mi 5,9L oleju napędowego, a według moich obliczeń i wskazań licznika spalił na trasie prawie 2 kreski czyli okolo 10-10,5 L.

I tak się zastanawiam, mam wprowadzony w BC indeks 007, a słyszałem, że jeszcze można wproadzić 002 ktoś wie czym się one różnią?.

Oraz pytanie do korekty spalania w module ECU :arrow: potrzeba carpassa? czy nie? bo BC dało się aktywować bez carrpassa?

I tak się zastanawiam, że te 12,8 procenta, które idze ustawić na plusie w korekcie czy nie bedzie za mało.

Dane auta:

Z17DTL

2004 rok

wyświetlacz BID "1201"

ECU BOSH EDC 16.

Pzdr.

Edytowane przez jihn

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/

Gość Rafał_79

Musisz niestety sprawdzić czy przypadkiem nie powinien być index 002. Miałem AH z Z17DTL ale miałem wyświetlacz GID i tam na 100% musi być indeks 007.

Jeśli chodzi o korektę spalania to da radę bez car-pass i maksymalnie można zwiększyć o 12,7% (może teraz masz -12,7%)

Średnie spalanie na jałowym przy rozgrzanym silniku to ok. 0,4L/h., na 5 biegu ok.100-110 km/h 4-5,5L

Co do zasięgu, będzie on często się zmieniał ponieważ jest obliczany z ostatnio przejechanych 30km, wystarczy że wjedziesz do miasta i zasięg mocno spada.

Edytowane przez Rafał_79

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/#findComment-528277

A mi pokazuje na jałowym 0,8/0,9 L / H i też nie mogę sobie z tym dać rady.A jak zapala się rezerwa to pokazuje że mam jeszcze paliwa na 200 kilometrów.

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/#findComment-529087

Witam,

ja zrobiłem korektę z 0.0 na +12.7 i na początku prawie nic nie zauważyłem jedyne co to spalanie chwilowe wzrosło okolo 0,2-0,4 L. Przejechałem tak 200 km w trasie i mówię sobie nie działa. Ale teraz widzę już różnice, bo przez 4 dni jazdy do pracy średnie spalanie wzrosło z 5,9 na 7,1-7,5 także coś tam widać zasięg też spadł z 1200 na 340 km... Wydaje mi się że jakby komputer się uczył na bieżąco i im więcej km wyjechanych tym lepsza dokładność.

Pzdr.

Edytowane przez jihn

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/#findComment-529088

Gość Rafał_79

A mi pokazuje na jałowym 0,8/0,9 L / H i też nie mogę sobie z tym dać rady.A jak zapala się rezerwa to pokazuje że mam jeszcze paliwa na 200 kilometrów.

Lekko rozregulował się BC, żeby tego uniknąć trzeba tankować do pełna i potem wyjeździć co najmniej do rezerwy.

Witam,

ja zrobiłem korektę z 0.0 na +12.7 i na początku prawie nic nie zauważyłem jedyne co to spalanie chwilowe wzrosło okolo 0,2-0,4 L. Przejechałem tak 200 km w trasie i mówię sobie nie działa. Ale teraz widzę już różnice, bo przez 4 dni jazdy do pracy średnie spalanie wzrosło z 5,9 na 7,1-7,5 także coś tam widać zasięg też spadł z 1200 na 340 km... Wydaje mi się że jakby komputer się uczył na bieżąco i im więcej km wyjechanych tym lepsza dokładność.

Pzdr.

Nie za duża ta korekta od razu o +12.7, teraz może zacząć przekłamywać w drugą stronę.

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/#findComment-529127

Witam ja mam 007 z ICE i tylko ten u mnie prawidłowo działał tylko że ja mam wyświetlacz GID miałem problem z wyświetlaniem klimatronika ale rozłączyłem akumulator i było ok . U mnie spalanie na postoju to ok 0,8-0,9 silnik z18xe różnica między paliwem spalonym wykazanym przez komputer a faktycznie z dystrybutora to na baku paliwa ok 0,2L . Sróbuj rozłączyć akumulator może coś pomoże . Dodam iż wszystko zrobiłem bez carpass a problemy moje z wyświetlaczem zaczęły się że pojechałem do "szpeca" od opli żeby zmienił mi menu i znikł klimatronik z wyświetlacza:D

Dodam iż u mnie jak się trochę depta to spalanie podczas rozpędzania toi nawet ponad 30 jest a tak normalnie to ok 20-25 silnik Z18xe

Edytowane przez grooby

https://forum.opel24.com/topic/66455-bc-przek%C5%82amuje-spalanie-index-007-czy-002/#findComment-529261