Skocz do zawartości
maro240

Słaba jakość radia CD30 opel Antara "brak basów"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem od niedawna posiadaczem Opla Antary 2008 roku wyposażonej w seryjne radio CD 30 mp3 ,od początku zauważyłem że radio gra bardzo słabo, tz. brak basów jakość a dźwięku daje wiele do życzenia .Rozważałem zakup nowego radia lecz ostatnio podmieniłem radio na seryjne z Vectry C CD 70 , okazało się że oba radia w Vectrze grają dobrze a w Antarze jakość dźwięku z obu radioodbiorników jest okropna podczas podbijania basów ustawiając je nawet na +12 nic się nie dzieje tak jakby basów wcale nie było . W atarze mam nagłośnienie oryginalne i powstał problem co może być tego przyczyną . Czy może posiada ona jakiś wzmacniacz który uległ awarii czy jakieś inne sugestie . Może ma ktoś podobny problem proszę o rady .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie ktoś przestawił Ci indeksy (sterowniki) w radiu, lub też radio było przełożone z innego auta (zestrojone pod inne głośniki) Przerabiałem ten temat u siebie w signum. Jeśli jesteś z okolic Warszawy to mogę Ci to za flaszkę przestawić :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie ktoś przestawił Ci indeksy (sterowniki) w radiu, lub też radio było przełożone z innego auta (zestrojone pod inne głośniki) Przerabiałem ten temat u siebie w signum. Jeśli jesteś z okolic Warszawy to mogę Ci to za flaszkę przestawić :-)

dzięki za zainteresowanie i choć do Warszawy mam trochę to daj namiar do siebie (jakie to okolice W-wy ) może będę przejazdem to byśmy się umówili

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

poszło na PW

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

poszło na PW

W woli wyjaśnienia tematu do końca Popenciusz dzięki za zainteresowanie tematem jeszcze raz choć usterka już jest zdiagnozowana i nie jest to przestawienie indeksów czy podmiana radia . Z twoją sugestią udałem się do salonu OPLA gdyż mam porostu bliżej i po 3 godzonej walce " fachowców " w OPLU poddali się zmieniając indeksy podmieniając sterowniki itp. nic nie wymyślili , co najlepsze właśnie w tym serwisie dowiedziałem się że w okolicy jest szpeniu od elektryki samochodowej , do którego podjechałem i usterkę wykrył w 30 sekund. Okazało się że mam zepsute( zapieczone) o dziwo wszystkie 4 głośniki ( nie będę operował dokładnie technicznymi zwrotami jakimi mnie raczył ten gość ) ale okazało się że wewnątrz głośnika idzie taki metalowy czpień zakończony magnesem który to element jest przyklejony fabrycznie na stałe do reszty głośnika i utrzymuje ten czpień w środku membrany co powoduje jej ruch tj drgania ( basy) . U mnie te dwa elementy zostały rozwarstwione powodując że trzpień blokuje membranę powodując że nie może ona drgać i dlatego nie wydobywają się bassy . Po podpięciu innego głośnika wszystko jest ok. Ten koleś powiedział mi że raz tylko widział taką sytuację i nie umiał mi wytłumaczyć dlaczego tak się stało sugestie miał trzy pierwsza wada fabryczna druga duże napięcie a trzecia to doszczętnie rozbity samochód i uszkodzenie mechaniczne ( z takim on się spotkał) , Samochód mam salon Polska od I właściciela z pełnym przeglądem przed sprzedażowym( stan techniczny ,lakier i komp) wiec to ostatnie odpada ( chyba : ) ) .Tak wiec taka dziwna sytuacja spędzała mi sen z powiek przez jakiś czas dobrze że już wszystko ok pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no ciekawa sytuacja ale dzięki za wyjaśnienie Twojego źródła problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam ale z tego o piszesz to twoje autko jest chyba po powodzi żeby nagle cztery głośniki umarły dziwne ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam podpinam się pod temat u mnie taksamo brak basów głośniki masakrycznie grają wszystkie cztery i to nagle.Czy ktoś to miał i jak sobie poradził?

Edytowane przez Bogdang71

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam byłem dzisiaj u magika od elektroniki samochodowej niestety umówił mnie dopiero za dwa tygodnie,gość stwierdził po przesuchaniu że musiał iść jakiś bezpiecznik od audio albo na głośnikach wszystko jest w orginale nikt nie grzebać koło radia ani głośnikach czy ktoś rozbierał tapicerke i widział takie zabezpieczenie na głośnikach? Albo wie o zabespieczenia chyba audio?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam problem rozwiązany wszystkie cztery głośniki zepsute rozwarstwione czpień z magnesem wymiana głośników ☺

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam ten sam problem. Wszystkie 4 głośnik zepsute. Ten model chyba tak ma. Podłączyłem inne radio pod mój zestaw i efekt był taki sam, wysokie tony grały pięknie czysto a niskie tony waliły jak kapciem o podłogę :maruda:

popencjiusz dzięki za pomoc na PW

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.