Skocz do zawartości

Astra F, silnik gaśnie, problem z zapaleniem silnika, zaniki mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość littlejohn

Witam,

Problem z moją Astrą Classic z 1999r.(1.6, 8 zaworowy, jednowtryskowy 75 KM, 55kW) polega na tym, że od jakiegoś czasu autko gaśnie z najmniej oczekiwanych momentach, gdy mam nogę na pedale gazu, auto nie reaguje, nie ma mocy(uczucie jakby odcina prąd) i po chwili gaśnie.
Po tym jest duży problem z zapaleniem silnika na nowo. Wydaje mi się, że problem jest w kablach. Wożę ze sobą kontakt(do usuwania rdzy konwekcyjnej w pojazdach mechanicznych), po samoczynnym zgaszeniu autka rozpinam kable popryskam tym kontaktem i autko zapali oraz jakoś doraźnie mogę dojechać do najbliższego celu.
Miałem taką przygodę, że auto zgasło i nie dało się odpalić, szczęście w nieszczęściu było takie, że pod stacją kontroli pojazdów.
Stwierdzili, że cewka padnięta, po wymianie auto jeździło bez problemu przez jeden dzień, ale teraz gaśnie nadal i podejrzewam, że to nie była wina cewki.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim wcześniej albo wiem co mógłbym zrobić, żeby usunąć usterkę. Mechanik odsyła mnie do elektryka, a elektryk do mechanika i tak po 50 PLN ucieka.
Jak mam wsiąść do tego auta to już na samą myśl jestem zdenerwowany, że kolejny raz będzie to podróż z przygodami...
Proszę o rady :)

https://forum.opel24.com/topic/69431-astra-f-silnik-ga%C5%9Bnie-problem-z-zapaleniem-silnika-zaniki-mocy/

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Spróbuj odczytac bład .Jezel bład wtryskiwacza to zacznij od sprawdzenia przewodów przy wtryskiwaczu .Prawdopodobnie tu moze byc problem.

Edytowane przez mk5

Gość littlejohn

Problem z wtryskiwaczem powodowałby gaśnięcie samochodu i "odcinanie prądu"?

Edytowane przez littlejohn