Skocz do zawartości

Wymiana oleju,filtrów,płynów- całkowite koszty.

Rekomendowane odpowiedzi

Olej jakim będę zalewał silnik to Castrol Magnatec 10W40 benzyna 4l.

Filtr oleju :MANN FILTER W712/75.

Filtr paliwa FILTRON PP 831.

Filtr powietrza Hart 327 673.

Filtr kabinowy FILTRON K1000.

Jutro biorę się za wymianę :)

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dzisiaj siedzącej wziąłem i wszystko wymieniłem nawet się udało bez problemu ze wszystkim :-) zobaczę jutro rano czy nie ma gdzieś wyciekow ale raczej nie powinno być bo wszystko wygląda ok, ew sprawdzę poziom oleju i daleje bo mógł się rozejsc po całej misie olejowej i kamalikach i może odrobinę braknac :-) Co do filtru oleju to na pewno ten co piszesz pasuje ale znajomy mi odbierał i ten co zamówił też wydaje się ok też jest do Opla i podszedł ok.

Mam jeszcze pytanie apropo płynu chłodniczego zauważyłem że jest on na poziome gdzieś z centymetr mniej od zgrzewu zbiornika czy ten poziom jest ok? Niby nie zauważyłem niczego nie pokojacego czy coś ale wolę się dowiedzieć? Czy mam dolać czy zostawić to jak jest? I co jaki czas trzeba wymienić płyn chłodniczy,płyn hamulcowy czy do wspomagania?

centymter to nie tragedia ;)

mozesz dolac wody destylowanej jak nie wiesz co wlane

co do reszty

chlodniczy 3 -4 lata sie wymienia max 5 (mozna sprawdzic czy sie jeszcze nadaje)

hamulcowy co dwa lata

wspomagania raczej sie nie wymienia tylko dolewa

Ok, a czemu nie mogę dolać "jakiegoś" płynu chłodniczego tylko wodę destylowaną ?

Jak można sprawdzić czy się jeszcze nadaję ?

wiesz co kasz w ukladzie ??

nie kazdy sie miesza

do tego jest urzadzenie

w warsztatach je maja

sam tez mozesz kupic

zwie sie glikometr

Ok , czyli nawet jak widzę że mam płyn chłodniczy koloru zielonego i wlał też zielony to może się nie wymieszać ze sobą tak ?

A ile dolać tej wody ? Tak do tego zgrzewu na zbiorniku?

teoretycznie nie powinno byc problemu

ale po co ryzykowac

centymetr niewiele zmieni stopien zamarzania

a jak nie wiecsz co masz to wymien calosc ;)

zima idzie

na pojemniku jest zaznaczone strzalka

A jak się wymienia płyn chłodniczy w tym samochodzie ? Nie wiem czy bede wymieniał ale pytam żeby wiedzieć jak coś na przyszłość :)

Tak strzałka jest do tego zgrzewu właśnie.