Gość zafek Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 super ,,ZAFEK,, dziękuję ci bardzo chyba jako jedyny zareagowałeś już mniej więcej rozjaśniłeś mnie czyściłem czujnik doładowania auto on ma 1cm wgłębienia a syfu było 2 cm auto jakby przybrało no mocy ale problem nie zniknął , wyczyszcze jeszcze klapki i sprawdzę kurka maska z tym błędem upierdstwo ok to przepływki nie ruszam. Zrób próbe szczelności!!! zaworu egr wykręć go i przemyj może sie zacina jeżeli na czujniku miałeś tyle brudu to na egr też będzie. WITAM !! wszystkich to jest mój pierwszy temat ale czytając sporo postów chyba najczęśćiej się pojawiający a mianowicie P0400 .. co mogę powiedzieć kontrolka niedawno mi się zaświeciła wiec pod kompa lecę a tu błąd P0400 ( najczęściej dojeżdzając do skrzyżowania gdzie cza mocniej przyhamować kontrolka się zapala i lipa tryb chyba awaryjny straszny muł pocisne go trochę to przechodzi gasnie i zaś po jakimś czasie:/ ) oczywiście zakupiłem wakuometr zaraz przy pompie mam ciśnie ok 0.85bar elektrozaworki sprawdzone ( uszkodzony był od turba nie chodził ), reszta sprawna , przewody od podciśnienia sprawne, egr odkreciłem przeczyściłem strzykaweczką robiłem podciśnienie i chodził wczesniej był zlepiony paskudnie dziadostwem Z tego wynika że traci ci sie podciśnienie jak naciskasz hamulec i wtedy wali ci błędem P0400 czyli egr,reasumując słaba pompa vacum,nie szczelny zawór egr,lub też cały układ podciśnienia w chwili naciśnięcia hamulca.Nie masz czasem oleju w wężykach podciśnienia ? P0400 można sprawdzić na postoju wciskając przynajmniej 10razy hamulec czy wyskoczy ci check. Kolejnie sprawdzamy serwo czy jest sprawne, na wyłączonym silniku podpompujemy go do momentu aż stwardnieje, wciskajac go mocno odpalamy silnik pedał hamulca powinien opaść w dół. Bład jaki zapewne wyskakuje jest to P0400 zwiazany jest z podciśnieniem. Należy sprawdzić podciśnienie jakie daje vacum pompa i czy gdzieś czasem nie ma nieszczelności.Należy jeszcze sprawdzić zaworek zwrotny miedzy vacum pompa a serwem. Marco123   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/7266-p0400-wakumetr/page/3/#findComment-379073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zefirek Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 ZAFEK - super opis i jeszcze lepszy schemat   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/7266-p0400-wakumetr/page/3/#findComment-390688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi