Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak najlepiej podlaczyc zasilanie do kamerki zamocowanej na przedniej szybiew astrze h 2009. Gniazdo zapalniczki wewnatrz nie wchodzi w gre ,bo po pierwsze jest ciagle zasilane ,a po drugie nie chce zbednych kabli w srodku. Chce, aby kamera byla zasilania razem z zaplonem samochodu. Magic Boxy czasowe i odcinajace zasilanie po spadku okreslonego napiecia odpadaja.Kupilem juz kabel z adaptorem tylko gdzie to najlepiej schowac i gdzie podlaczyc?

Standardowo przy tym kablu jest bezpiecznik 10A co wydaje mi sie ciut za duzy.Czy zostawic taki czy wymienic na mniejszy?

Pozdro.

post-9854-0-10772600-1441889646_thumb.jpg

Edytowane przez sirmac

https://forum.opel24.com/topic/73195-astra-h-jak-podlaczyc-kamere-aby-zasilanie-startowalo-razem-z-zaplonem/

Przy lampce oświetlenia wnętrza nie ma plusa po stacyjce. Jest plus, który pojawia się po otwarciu auta z kluczyka i znika jakieś 30 sekund po zamknięciu auta. Z tego co pamiętam jest to przewód koloru czerwono-niebieskiego. Miałem pod ten przewód podłączony plus kamery i było ok.

Edytowane przez rostex

Sprawdzilem ten czerwono-niebieski kabel i niestety ,ale plus nie znika. Zaplon nie ma na to wplywu. Czy bezpiecznie moge sprawdzic na zasadzie prob i bledow inne przewody? Nie posiadam zadnych urzadzen pomiarowych, mam tylko podlaczona ladowarke do nawigacji na ktorej jest dioda i ona informuje mnie o wystepowaniu plusa.

Edytowane przez sirmac

A czy ja pisałem, że zapłon ma jakiś wpływ na napięcie na tym przewodzie?

Napięcie na tym przewodzie zniknie po jakichś 30 sekundach, tylko drzwi mają być zamknięte i centralny zamek też.

A czy ja pisałem, że zapłon ma jakiś wpływ na napięcie na tym przewodzie?

Napięcie na tym przewodzie zniknie po jakichś 30 sekundach, tylko drzwi mają być zamknięte i centralny zamek też.

Tak ,wiem ze nic o zaplonie nie pisales. Testuje na rozne sposoby i plus jest caly czas. 5 min czekalem z zamkietymi drzwiami i plus wciaz jest.

Sorki. Zwracam honor. Podlaczylem inna ladowarke i dioda zgasla tak jak napisales po 30sekundach. Widocznie ten kabelek od tomtoma ma jakis kondesatorek. Ide podlaczac calosc.

Dziekuje.

Nie wiem co jest z tym grane. 1 raz plus znikl, ale sprawdzilem jeszcze kilka razy i wciaz wystepuje. Oczywiscie auto zamkiete centralnym.

Edytowane przez sirmac

Ja niedawno też przerabiałem ten problem z zasilaniem po zapłonie.

Po podpowiedzi na innym forum zastosowałem przekaźnik.

Podłączony był pod zasilanie od zapalniczki,a sterowanie nim wziąłem z oświetlenia zapalniczki.

Wszystko działa jak należy.

Tu jest link do opisu co i jak:

http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?f=158&t=831953

Edytowane przez james266