Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedłem juz o co chodzi. Plus na tym kablu jest wyłączany automatycznie po upływie 10min ( a ja nieciepliwy po 2 -3 minutach myśłalem ,ze juz jest po zawodach). To jest zasilanie oswietlenia wewnetrznego i w razie jak zapomnimy wylaczyc jednej z lapkek to i tak automatycznie wszystko zgasnie ( taki myk zeby nie padly akumulatory). O tyle fajna sprawa ,ze zasialnie na kamerke idzie juz po odblokowaniu drzwi z pilota.

Dodatkowo lokalizacja jest wrecz idealna ,gdyz kamerke mam zamontowana tuz za lusterkiem wstecznym.

I jeszcze ciekawa sprawa jaką znalazlem ,mianowicie pełny plus po zaplonie ,które znajduje sie przy zlaczce od zapalniczki. Jest tam dodatkowy czarny kabel ,ktory nie jest do niczego podlaczony (wisi luzem koło podłączonej kostki). Taki prezent od opla ,aby coś sobie zamontowac.

Duzy plus dla Rostexa ;)

Edytowane przez sirmac

Ten dodatkowy czarny kabel to nie jest czasem podświetlenie gniazda zapalniczki? Chyba, że zamiast zapalniczki masz gniazdo z klapką, a te chyba nie były podświetlane jak pamiętam, więc ten wolny przewód podłączany jest pod styk oświetlenia w przypadku obecności zapalniczki (tzw. pakietu dla palących). Ten wolny przewód z plusem po zapłonie można wykorzystać do odcinania napięcia w gnieździe jak kolega wyżej napisał, tylko konieczne jest zastosowanie przekaźnika.

Kolego

sirmac

Ten luźny przewodzik ma zasilanie dopiero po stacyjce i nie polecał bym pod niego podłączać innych rzeczy bo możesz sobie tylko narobić problemów.

Ten przewodzik jest trochę cienki i nie wiem jakim bezpiecznikiem jest zabezpieczony.

Ja zastosowałem przekaźnik i jeszcze będę robił dodatkowe gniazdo zapalniczki dla pasażerów z tyłu w tunelu środkowym i mam jeszcze wyprowadzoną złączkę do zasilania CB Radia.

Wszystko jak na razie działa znakomicie.

Przekaźnik zmieściłem pod plastikiem co znajduje się pod ręcznym.

Koszt tych zmian to ok 10zł.

Ale wybór należy oczywiście do ciebie.

Edytowane przez james266

• 4 lata później...
W dniu 18.09.2015 o 15:11, james266 napisał:

Kolego

sirmac

Ten luźny przewodzik ma zasilanie dopiero po stacyjce i nie polecał bym pod niego podłączać innych rzeczy bo możesz sobie tylko narobić problemów.

Ten przewodzik jest trochę cienki i nie wiem jakim bezpiecznikiem jest zabezpieczony.

Ja zastosowałem przekaźnik i jeszcze będę robił dodatkowe gniazdo zapalniczki dla pasażerów z tyłu w tunelu środkowym i mam jeszcze wyprowadzoną złączkę do zasilania CB Radia.

Wszystko jak na razie działa znakomicie.

Przekaźnik zmieściłem pod plastikiem co znajduje się pod ręcznym.

Koszt tych zmian to ok 10zł.

Ale wybór należy oczywiście do ciebie.

Cześć, czy możesz dokładnie opisać kupione materiały? Chciałbym zastosować identyczny schemat.