Skocz do zawartości

Sintra 3.0 V6 problematyczne odpalanie przy niskich temperaturach

Rekomendowane odpowiedzi

Inaczej pokryw nie założysz gdyż w reszcie aut ten silnik jest w wzdłuż samochodu i akurat pokrywa z wlewem idzie u nas w pod podszybie.

Uszczelka tak od x25xe.

+ lejek

Ale nie jest to bardzo uciążliwe, musisz tylko o nim pamiętać.

Pokrywy niestety tanie nie są.

Te na OLXie są najtańsze http://olx.pl/oferta/aluminiowe-pokrywy-zaworow-opel-omega-vectra-b-2-5-v6-komplet-CID5-IDcVdEz.html#e3dc2af0f4

i raczej się nie zastanawiaj bo potem są już droższe.

http://olx.pl/oferty/q-pokrywy-aluminiowe/

Ja swoje przed założeniem dałam do wypiaskowania i szkiełkowania... bo porządek musi być ;) ale nie jest to konieczne.

A właśnie.. jak mech grzebał to aku pewnie odłączał? Robił adaptację po tym zabiegu? to też może powodować falowanie obrotów.

Odłączyć aku na 15 min, następnie podłączyć, odpalic auto i zostawić na odpalonym do załączenie wentylatorów. Nie gazować, ma sobie tak chodzić aby komp ustawił parametry.

Pewnie adaptacji nie robił...

Pokrywy chyba będę dorabiał na obrabiarce cnc bo na razie kieszeń mnie nie swędzi hehe.

• 1 miesiąc temu...

Pokrywy kupione, wymyte, uszczelki kupione - zostało kupić o ringi, jutro rozbieram...

Ciekawostka - przy -16 stopniach silnik po odpaleniu prawie gasł i łapał obroty rzędu 2000 - 2500 obr/min i tak w kółko, wydaje mi się, że uwalony jest ten nowy czujnik temperatury który założony został poprzednio bo na starym był problem tylko z odpalaniem, może uda mi się kupić dobry oryginalny używany od gościa który rozebrał swoją.

Ja bym ye pokrywy wypiaskowała i wyszkiełkowała przed założeniem. Nie będą się tak syfić.

Za taki zabieg dałam chyba 200 zeta.

Albo zamiast szkiełkować, maznąć od razu na jakiś zacny kolorek [emoji14]

No jakoś poszło, przednia pokrywa zdjęta i zacząłem czyścić pozostałości pasty, ale ku mojemu zdziwieniu przy wyjmowaniu listwy wtryskowej zobaczyłem obraz nędzy i rozpaczy... piasek w gniazdach wtryskiwaczy i na wtryskach... :zalamany: