Gość Mixmich Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Głośniki współosiowe - z wbudowanym tweeterem sobie odpuść. Tweeter powinien być na wyskości uszu a nie grać w nogi. Na początku może po prostu podłącz radio i zrób wygłuszenie drzwi. Zobaczysz różnicę i powoli rozbudujesz zestaw. Ja u siebie zrobiłem wygłuszenie i póki co zostawiłem fabryczne głośniki i jest zdecydowana różnica w graniu Tutaj fotki z prac: http://forum.opel24.com/topic/67623-co-dzis-zrobiles-dla-swojego-opla/?p=615458 Na tej stronce masz podpowiedzi: http://op-meriva.blogspot.com/p/wymiana-zarowek.html   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-620793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Witam ! Koledzy, proszę podpowiedzcie , bo chciałbym kupić razem z matami do wygłuszenia, może ktoś montował, czy wlazłyby do mojej Merivki na dystansach MDF głośniki u-Dimension EL Comp 6 ? Głębokość montażu 60 mm Moc MAX: 150WMoc RMS: 70WRozmiar woofera: 165mmRozmiar tweetera: 25mmSkuteczność: 90dBCzęstotliwość podziału zwrotnicy: 4500Hz (6/6 dB/okt.)Pasmo przenoszenia: 60-22000 Hz Mają też trochę małe tweeterki 25 mm, ale to jakoś sobie poradzę. Chodzi mi o głębokość woofera 60 mm. Głośniki mają raczej dobre opinie. Pozdrawiam !   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mixmich Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 W moim poprzednim poście masz relację z wygłuszania drzwi. Nie mam porównania do merivy, ale w corsie jest całkiem sporo miejsca na wsadzenie większych głośników. Głośniki wybrane przez Ciebie mają dobre opinie i powinieneś być zadowolony. PS: Mógłbyś wrzucić zdjęcia jak rozwiązałeś kwestię montażu radia? Wydaje mi się, że czeka mnie zmiana radia i chciałbym na żywo zobaczyć jak się to komponuje.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 PS: Mógłbyś wrzucić zdjęcia jak rozwiązałeś kwestię montażu radia? Wydaje mi się, że czeka mnie zmiana radia i chciałbym na żywo zobaczyć jak się to komponuje. Zdjęcia mam porobione. Według życzenia, na dniach opiszę cały zabieg montażu i wrzucę na forum. Mieliśmy z gościem co mi montował trochę problemów i przeróbek, dlatego musiałbym to jakoś mądrze opisać ... Dziękuję bardzo za odpowiedź ! Myślę, że do Miśki też powinny wejść, ale poczekam jeszcze chwilkę, może odezwie się ktoś jeszcze. Pozdrawiam !   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mixmich Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Masz tutaj z grubsza wymiar fabrycznego grajka w porównaniu do gołego dystansu z MDF, więc ok 1 cm z fabrycznego głośnika trzeba odjąć. W corsie przynajmniej miejsca tam jest sporo.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dziękuję Mixmich za zdjęcia. Zamówiłem maty i te u-Dimensiony, odpisali mi jeszcze na maila, że na dystansach spoko wejdą. Zobaczymy. Spełniam życzenie Kolegi i poniżej przedstawiam pokrótce montaż radia w swoim aucie. Radio wymieniał mi elektryk, montażysta alarmów i po trochę sprzętu car audio. Zakupiłem wcześniej: 1. Ramkę ozdobną 2 DIN - maskownicę - miała przyjść srebrna, ale przyszła antracytowa, trochę się wkurzyłem, ale ... suma sumarum, nie jest źle. 2. Złącze, adapter ISO z kablami - niepotrzebnie ! Z samymi kablami nie powiem wiele, bo laik ze mnie, ale widziałem, że poradził sobie z nimi ekspresowo. Wykorzystał złącze ISO dostarczone razem z radiem. Ramka - maskownica, bez radia pasowała bez problemu. Teraz zaczęły się schody. Ramka montażowa dostarczona z radiem nie pasowała, była za duża. Miała jakieś dziwne uwypuklenia na podtrzymywanie radia i nie chciała wejść w otwór po fabrycznej ramce. Musieliśmy trochę przerobić fabryczną ramkę. Wycięliśmy kontówką tylną dolną część ramki, aby wszedł radiator, by był dostęp do kostki i kabli, i wogóle żeby nowe radio weszło głębiej. Podgięliśmy do góry również te boczne "skrzydełka". Po dopasowaniu radia, okazało się, że nie pasują ramki ozdobne. Jedna nachodziła na drugą. Oryginalnej dostarczonej z radiem nie ruszaliśmy, ale odcięliśmy cały dół w maskownicy dokupowanej. Przy montażu ramek, też mieliśmy problem. Cały czas wyskakiwały na dole wraz z panelem od nawiewu i klimatyzacji, gdzieś działało małe naprężenie. Trochę podszlifowaliśmy i walnęliśmy, bo nie było już wyjścia, po małej kropelce (wiecie czego). Dosłownie kropelce, bo jakby przyszło kiedyś wyciągać radio, żeby niczego nie połamać. Trzyma się do dzisiaj, a tak to to wszystko wygląda ... W zasadzie na koniec nie wiem, czy srebrna maskownica prezentowałaby się lepiej, ale pedancikiem nie jestem, ważne, że radio wogóle wlazło, bo byłem już na początku załamany. Nie rzuca się też tak w oczy ... kleptomanom : SMILE : Podsumowując : nie spodziewałem się, że zakupione radio będzie miało trochę inne wymiary ramek montażowych niż radia fabryczne. Według mnie jeżeli jest standard 1 DIN, czy też 2 DIN, to powinno się jedną ramkę wyjąć, a nową wsadzić. Niby wszystko EU lub Japan, a jednak Made in China. Ciężko mi koledze powiedzieć, jak będzie z Corsą. Według mnie mniejszym problemem jest dopasowanie radia 1 DIN, ale 2-wu dinowe chyba lepiej się prezentują. Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mixmich Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki za cenne informacje. Radio 1 DIN jak dla mnie wygląda fatalnie w takiej desce (często na parkingu takie widzę), szczególnie w bazowych wersjach opla specjalnie dla polskich klientów . "Węglowa" ramka nawet fajnie się wkomponowała. Znając życie ja bym wyjął fabryczną ramkę radia i porzeźbił w tej dostarczonej z radiem. Chociaż na żywo różnie to wypada. BTW: Radio jak i maskownica oraz ramka są identyczne zarówno w corsach, vectrach i signumach. Jak tam przemyślenia i opinie nt. tego radia: jakość dźwięku, łatwość obsługi, czytelność wyświetlacza, jakość rozmów przez bluetooth itp?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-627547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Witam ! Koledzy, przyszła pora na następną prośbę do Was, poradę. Mam już maty i głośniki. Teraz odnośnie podłączenia zestawu odseparowanego konkretnie do fabrycznej instalacji. Gdzie, jak i do jakich kabli. Więc tak ... krok po kroku 1. Kupiłem adaptery kostek głośnikowych, aby nie trzeba było ciąć kabli fabrycznej instalacji. 2. Rozłączam fabryczne głośniki z kostek (woofer i gwizdek), tak je nazwijmy. 3. Do kostki od woofera fabrycznego, wpinam kostkę z kablami idącymi do zwrotnicy (zdjęcie numer 2) AMP + i - . Fabryczna instalacja : Lewy głośnik : niebieski to + , niebiesko-brązowy to - ? Prawy głośnik : żółty to + , żółto-brązowy to - ? 4. Resztę, zwrotnica, Tweeter, Woofer podłączam, jak na poniższym zdjęciu. 5. Zastosować jeszcze muszę, to znaczy wlutować między IN- i TW+ rezystor 6,8 Ohm/5W, który jest w zestawie z nowymi głośnikami, obniżający głośność tweeterów. 6. Kostkę od fabrycznego gwizdka zostawiam nie podłączoną, powiedzmy, że ją izoluję i "pozostawiam w spokoju". Nic się nie stanie, jak pozostanie niepodłączona ? Dlaczego do gwizdka idą po dwa przewody tego samego koloru ? Czy wszystko dobrze zrozumiałem, czy tak będzie dobrze ? Proszę Was o pomoc, nigdy nie lubiałem kabelkologii, dla mnie to wyzwanie. Jak tam przemyślenia i opinie nt. tego radia: jakość dźwięku, łatwość obsługi, czytelność wyświetlacza, jakość rozmów przez bluetooth itp? Co do jakości dźwięku, narazie niewiele mogę powiedzieć (brak wygłuszenia i fabryczne głośniki). Radyjko ma wiele możliwości ustawień. Regulacje pasm górnych i dolnych, ale o tym można poczytać w necie. Osobiście, jak zmieniłem Blaupunkta CAR2003 na coś takiego, to ziemia i niebo. Jest raczej łatwe w obsłudze, nie trzeba gdzieś "głęboko" szukać, jakiś dziwnych ustawień parametrów. Odnośnie przełączania katalogów z utworami i wyszukiwania piosenek : w czasie postoju jest OK, ale w czasie jazdy, bardzo niewygodne, są za małe przyciski. Wyświetlacz jest mały i dosyć nieczytelny, jak radio jest ustawione w jednolitym kolorze, jest nieczytelny, ale jak ustawiłem boki i dół radia na kolor zielony, a wyświetlacz na biały jest OK. Można robić różne kombinacje kolorystyczne. Jak dzwoni telefon, ustawiłem miganie całego radia w różnych kolorach. Funkcji MIXTRAX dla muzyki nie używam, nie lubię dyskoteki. Połączenia i rozmowy telefoniczne przez bluetooth - REWELACJA. Telefon łączy się po wejściu do auta i od razu paruje. Radio przechwytuje książkę telefoniczną i wystarczy zaprogramować sobie przy przyciskach radia 1.2.3.4.5.6 listę najczęściej wybieranych rozmówców. Można też przeszukać książkę pokrętłem. Podsumowując, z radia jestem zadowolony, d... nie urywa, ale ja też nie jestem jakimś wymagającym gościem. Lubię czystą i naturalnie brzmiącą muzykę, ale to zobaczymy po wymianie głośników. Wkurzają mnie tylko trochę małe przyciski, jak w czasie jazdy chcę zmienić utwór, muszę uważać, droga przede mną znika na chwilę z oczu. Myślałem o pilocie na kierownicę, ale piszą, że nie bardzo to działa. Może kiedyś zaryzykuję. Pozdrawiam ! Edytowane 17 Marca 2016 przez jarcar   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/74669-meriva-a-zmiana-radia-na-niefabryczne-2din/page/2/#findComment-628054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi