Gość clonowy Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Witam chcę dolutować diodę aby sygnaliziwała moment czyszczenie filtra dpf w Meriva B , ale nie wiem jak dobrać się do wiązki przy drzwiach kierowcy , czy trzeba jakoś zdjać tapicerkę drzwi, bo widziałem tylko 1 drunk od dołu.? Szukam w sieci, ale takiej informacji z zdjeciami nie znalazłem . Może ktoś ma rysunki w pdf. Proszę o pomoc. Mariusz 1 wkręt   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/83749-jak-dobra%C4%87-si%C4%99-do-wi%C4%85zki-podgrzewania-lysterka-dioda-dpf/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość clonowy Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Witam u mnie w Meriva B ,dioda się sprawdziła , tak przy wypalaniu dpf filtra , grzeją lusterka I Tylna szyba. Pokrótce opiszę montaż : kupujemy diodę na 12 v ( można już dostać z przewodami , w moim przypadku do lusterka od strony kierowcy do samego podgrzewania lusterek dochodzą 2 czarne przewody I dochodzą do kostki instalacji w drzwiach. Wystarczy zdjać wkład lusterka, aby się przekonać , dalej te przewody zmieniają kolor ! na : 1-rwszy czrny masa zmienia się na gruby przewód też czarny ,jest to wspólna masa minus (-) dla wiązki która wraca z drzwi przez łącze gumowe do kabiny , 2-rugi czarny przewód zmienia kolor na brązowy cienki , I jest to plusowy(+) , napięcie na nim pokazuje się po właczonym zapłonie ,I recznym właczeniu przycisku podgrzewania tylniej szyby na konsoli radia. Wystarczy więc odnaleść przewód brązowy (+ ) oraz gruby czarny( - ) , I do nich dolutować diodę led ( gotowe diody 12 v mają zaznaczone( + ) czerwonym przewodem, a ( -) czarnym ) Samą diodę zamontowałem między deska rozdzielczą a dolnym pokretłem zmiany światła obok kolumny kierownicy jest tam ukrztałtowanie takiej fali , więc Łatwo tam ukryć diodę bez wiercenia I niszczenia czego kolwiek, no I nie oślepia podczas jazdy , wystarczy wypiąć dolny schowek przy kierownicy , I lekko odchylic osłone gdzie jest zamontowany ten przełacznik świateł , aby uzyskać szparę do przeciągnięcia diody. Więc dla tych co zastanawiaja się czy to działa tak U mnie w Meriva B 1.3 z 2011 roku , dioda ładnie sygnaluzuje wypalanie filtra cząstek stałych dpf . Same przewody kolory sprawdzić omomierzem lub fazerem do instalacji lub krańcôwką 12 v kolory mogą się różnić , zależnie od rocznika auta . Można też ten plus wyłapać poprzez naciskanie przycisku podgrzewania tylniej szyby, I wkuć się szpilka w kabel wiązki wychodzący w z drzwi w samochodzie , I sprawdzić gdzie (+) i (-) . Panowie powodzenia . clonowy, dnia 16 Maj 2018 - 10:24, napisał: Witam u mnie w Meriva B ,dioda się sprawdziła , tak przy wypalaniu dpf filtra , grzeją lusterka I Tylna szyba. Pokrótce opiszę montaż : kupujemy diodę na 12 v ( można już dostać z przewodami , w moim przypadku do lusterka od strony kierowcy do samego podgrzewania lusterek dochodzą 2 czarne przewody I dochodzą do kostki instalacji w drzwiach. Wystarczy zdjać wkład lusterka, aby się przekonać , dalej te przewody zmieniają kolor ! na : 1-rwszy czrny masa zmienia się na gruby przewód też czarny ,jest to wspólna masa minus (-) dla wiązki która wraca z drzwi przez łącze gumowe do kabiny , 2-rugi czarny przewód zmienia kolor na brązowy cienki , I jest to plusowy(+) , napięcie na nim pokazuje się po właczonym zapłonie ,I recznym właczeniu przycisku podgrzewania tylniej szyby na konsoli radia. Wystarczy więc odnaleść przewód brązowy (+ ) oraz gruby czarny( - ) , I do nich dolutować diodę led ( gotowe diody 12 v mają zaznaczone( + ) czerwonym przewodem, a ( -) czarnym ) Samą diodę zamontowałem między deska rozdzielczą a dolnym pokretłem zmiany światła obok kolumny kierownicy jest tam ukrztałtowanie takiej fali , więc Łatwo tam ukryć diodę bez wiercenia I niszczenia czego kolwiek, no I nie oślepia podczas jazdy , wystarczy wypiąć dolny schowek przy kierownicy , I lekko odchylic osłone gdzie jest zamontowany ten przełacznik świateł , aby uzyskać szparę do przeciągnięcia diody. Więc dla tych co zastanawiaja się czy to działa tak U mnie w Meriva B 1.3 z 2011 roku , dioda ładnie sygnaluzuje wypalanie filtra cząstek stałych dpf . Same przewody kolory sprawdzić omomierzem lub fazerem do instalacji lub krańcôwką 12 v kolory mogą się różnić , zależnie od rocznika auta . Można też ten plus wyłapać poprzez naciskanie przycisku podgrzewania tylniej szyby, I wkuć się szpilka w kabel wiązki wychodzący w z drzwi w samochodzie , I sprawdzić gdzie (+) i (-) . Panowie powodzenia . a oto filmik jak dobrać się do drzwi : Po odkręceniu wszystkich śrub zdjąć gumę uszczelniającą szybe od środka i powoli odchylać boczek drzwi zaczynając od góry , uwaga na spinki stalowe i boczne plastikowe łatwo połamać nic na siłę. resztę widać na filmiku.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/83749-jak-dobra%C4%87-si%C4%99-do-wi%C4%85zki-podgrzewania-lysterka-dioda-dpf/#findComment-692357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 A mnie zastanawia wizja projektanów. Czy oni chcą ukryć wypalanie czy co? Co im szkodzi dodać diodę i by było wiadomo że dpf się wypala i troszkę pojezdzić. No chyba że im zależy by ten dpf się zapychał bo wtedy kasa leci....   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/83749-jak-dobra%C4%87-si%C4%99-do-wi%C4%85zki-podgrzewania-lysterka-dioda-dpf/#findComment-722214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi