Jay Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Jako że w swojej sintrze dokładałem silniczki tylnych szyb postanowiłem zrobić sterowanie dla pasażerów tylnego rzędu jak i z panelu,osobno każdą szybą niezależnie potrzebne; - 4 przekaźniki zwierno-rozwierne,koszyczki do nich lub wsuwki żeńskie - 2 silniczki tylnych szyb uchylnych (kto ma manualne) - 2 przełączniki szyb z bmw e36 - parę metrów kabla dwużyłowego - dodatkowy górny panel sterowania (do wyjęcia zespołu 2 przełączników oraz 2 przełączników typu szyberdach) - lutownica,szczypce itp Montujemy silniczki zamiast manualnych zamków tylnych szyb (jest w dziale porada co i jak więc nie będę powielać ) ale zamiast ciągnąć wiązkę jak w oryginale i w tamtej poradzie,ciągniemy 2 przewody od siłowników oraz zasilający + np z gniazda zapalniczki z tyłu,nie trzeba zabezpieczać dodatkowym bezpiecznikiem ,przewody ciągniemy na wysokość półeczek na kubki 3go rzędu,z tamtąd weźmiemy też masę (jakaś śrubka,etc) oraz dodatkowo przewód z tego miejsca do górnego panelu sterowania (można pominąć ale wtedy trzeba zamykać po pasażerach z ich miejsc ) ja przełączniki wsadziłem w uchwyty rolety (taka trochę moja rozbudowana wersja o lampki ) w panelu 2 uciekające ludziki to odpowiednie szyby Teraz sam przełącznik dla pasażera oraz przekaźniki i ich sposób podłączenia przekaźniki,przewody silników oraz przełącznik łączymy wg schematu ponieważ przełączniki z bmw mają sterowanie masą (-) łączymy właśnie wg tego schematu oto przełączniki z bmw od środka po wymianie podświetlenia led na białe patrząc na ostatnie zdjęcie (piny przełącznika na dole) od prawej; biały - masa czerwony - plus podświetlenia,w jego linii widać wlutowany rezystor dla led niebieski i zielony to sterowanie dół - góra,to musicie sami sprawdzić bo ja już zapomniałem Później dołączę zdjęcia i rozpiskę pinów dla górnego panelu,niestety jest w zamontowany a chwilowo nie mogę się poruszać   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/83828-osobne-sterowanie-elektrycznymi-szybami-trzeciego-rz%C4%99du/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi