Skocz do zawartości

Astra 1.4 LPG - Walnięty reduktor?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

pierwsze lepsze wyluzowanie kończy spadkiem obrotów i kaszlem

no to rzeczywiście jest coś nie tak. U mnie wystarczy po odpaleniu ruszyć bądź przegazować i jest ok. Mogę zaraz wysprzęglić i trzyma obroty. No to coś masz nie tak... może wystarczy regulacja? Filtry jak się mają?

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-256256

Gość Anonymous

problem powstaje tylko na cieplym silniku, gdy nie ma mozliwosci go ostudzic - jak odpale i np. puszcze go w dluzsza trase gdzie ped powietrza sam ostudzi silnik to jest ok.

Filtry wymienialem jakies 8kkm temu, tak jak i świece.

Dolot powietrza mam wypuszczony na silnik, regulacja obrotów była też robiona.

Czy może to mieć jakis związek z parownikiem? - to jest jedyna rzecz, której nie jestem pewien w moim samochodzie - instalacja byla ponoc zalozona w 2001 i ten parownik niestety pamieta ten czas...

Czy wymiana membran pomoze?

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-256236

Gość Anonymous

HEJKA astra zeczywiscie pali okolo 10 litrow max zabacz przedewszystkim filtr powietrza i filtr gazu przewod od powietrza zwal wlot prosto do filtra filtr czysty jesli jest regulacja w reduktorze to przekrec w lewo zmniejszy przeplyw gazu nie sadze by walnol reduktor ale wszystko mozliwe 1.4 to jednopunkt raczej gaz nie nawala

ja mam okolo 150 tys na gazie asterka z tym silnikiem i nic nie nawalilo nie zrazaj sie nic powaznego sie nie staloPozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-255899

Gość Anonymous

Ok wielkie dzięki za porady - też wywaliłem tubę, mam nadzieję, że pomoże (jeszcze nie miałem okazji sprawdzić):

Teraz kolejna sprawa - kupiłem nowe membranki do mojego parownika lovato rge-92

Chciałbym uniknąć angazowania mechanika, gdyż z doświadczenia nie ufam tym panom za bardzo...

Czy mógłby ktoś podesłać mały how-to, tudzież wyjaśnić, co i jak przy wymianie membran (jestem laikiem w temacie, więc wdzięczny byłbym za możliwie szczegółowe opisy)

Czytałem troche o tym, ale niestety wszystko jest opisane dosyć ogólnikowo.

Pierwsza sprawa - gdy już odetnę dopływ gazu od butli (tj. zakręcę go), czy jak zdejme przewód gazowy z parownika to mi tam nic nie wybuchnie (czy nie ma tam nic wezbranego)?

Skąd będę miał pewność, że po złożeniu parownika i podłączeniu wszystkich przewodów, wszystko jest szczelne?

Z góry dzięki za podpowiedzi i za cierpliwość:P

Pozdr

M

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-255122

Pierwsza sprawa - gdy już odetnę dopływ gazu od butli (tj. zakręcę go), czy jak zdejme przewód gazowy z parownika to mi tam nic nie wybuchnie (czy nie ma tam nic wezbranego)?

Gaz możesz zakręcić w razie czego, elektrozawór na filterku nie puści Ci gazu. Wybuchnąć nie wybuchnie najwyżej zejdzie troszkę gazu.

Skąd będę miał pewność, że po złożeniu parownika i podłączeniu wszystkich przewodów, wszystko jest szczelne?

Zrób sobie roztwór z mydła i pędzelkiem sprawdzisz czy gdzieś nie pokazują się "bańki".

Oczywiście jeżeli wymieniasz również membranę wodną spuszczasz trochę płynu z układu.

A tu masz pojedyncze foty może coś się przyda. :P

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-255058

Gość Anonymous

Ok dzięki:) A powracając do dolotu powietrza i gaśnięcia na luzie - rura wywalona, powietrze ciągnie bezpośredno z filtra - osiągam 98 C wyłączam silnik, odpalam, dojeżdżam do skrzyżowania, wyluzowuje, dupa...

Wczoraj to przetestowałem, niestety po wywaleniu tuby zbyt dużej różnicy nie widać.

Pomocy, ja już nie wiem, co mu jest:(

[ Dodano: Sro Sie 27, 2008 15:01 ]

jeszcze jedna sprawa - wydaje mi się, że problem ma podłoże fizyczne - gaśnie gdy jestem na luzie, ale podczas hamowania...

dziwne bo parownik mam równolegle do toru jazdy, więc nie powinno nic sie paprać, a jednak...

ten parownik ma juz 7 lat - czy to mozliwe, aby membrany sie tak dziwnie ulozyly, ze podczas hamowania dopływ gazu zostaje odcięty?

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2008 15:56 ]

Witam po raz kolejny - chciałbym oświadczyć, że udało mi się rozwiązać problem gaśnięcia na luzie - nie wiedzieć czemu, ale po tym jak się zdecydowałem rozkręcić parownik (wątpiłem w sukces do samego końca:) i wymianie membran wszystko wydaje się być ok - przestał gasnąć na luzie - ciągnie lepiej - jeszcze nie wiem, jak spalanie (trochę musiałem regulować), ale jesli utrzyma się w normie to będzie gicior (być może problem leżał w samych obrotach na jałowym).

Dla wszystkich wahających się - nie bójcie się sami rozbierać parownika - wbrew pozorom jest to dziecinnie proste. Jedyną rzeczą, której musiałem poświęcić więcej czasu było dokładne wkręcenie przewodu gazu (ten co idzie najpierw do filtra, apotem z f. do parownika). Po stwierdzeniu "bezszczelności" w układzie podokręcałem śruby i teraz jest super! Naprawdę polecam, emocje nie zapomniane hehe, ale można się mnóssstwo nauczyć, no i kasa w kieszeni:D:D:D

Pozdr

https://forum.opel24.com/topic/9063-astra-14-lpg-walni%C4%99ty-reduktor/page/2/#findComment-254779