Gość olafik Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Witajcie! To mój pierwszy post na forum, więc najpierw chciałbym wszystkim powiedzieć: Cześć! Od jakiegoś czasu mam problem z prawą lampą ksenonową (strona pasażera), którego nie potrafię rozwiązać. Samochód: Vectra C 2007, polift, 1.9 CDTI, 150km Lampy: Pojedynczy ksenon, bez AFL i doświetlania zakrętów Problem: Prawa lampa wariuje: opada i podnosi się, dokładnie tak, jakby się pozycjonowała, ale robi to zarówno w czasie jazdy, jak i na postoju. Co zauważyłem: -może być to związane z prądem, masą itp, ponieważ lampa ma skłonność do wariowania na niskich obrotach oraz na postoju w czasie, gdy obciążam auto wspomaganiem kierownicy -lampa zwariowała również, gdy na postoju włączyłem światła drogowe, czyli znów w czasie obciążenia ładowania akumulatora -podczas uruchamiania silnika i świateł, obydwie lampy pozycjonują się poprawnie. Obydwie idą w dół, potem w górę, a następnie ustawiają się równo Co sprawdziłem: -kod błędu Op-Com: U1113-00 brak komunikacji z modułem prawego światła sterowanego -ładowanie na postoju z działającym odtwarzaczem CD, światłami i nawiewem na 3 (klimatyzacja wyłączona): 13,8 - 13,9 V -zamieniłem miejscami żarówki ksenonowe. Dalej świruje prawe światło -bezpieczniki obok akumulatora sprawdzone -wymontowałem moduł bezpieczników i pod spodem wszystkie kable i styki wyglądają bardzo dobrze. -sprawdziłem wtyczki obu lamp oraz przewody (tak głęboko, jak tylko się dało zdjąć izolację/peszel) i wyglądają OK. -wykasowałem błąd i nie ruszałem nic. Błędu nie było, aż do ponownego obciążenia ładowania, czyli kilkakrotnego kręcenia kierownicą na postoju. -przeczyściłem połączenia masy akumulatora na spodzie pod akumulatorem oraz sprawdziłem przewody do karoserii. Wyglądają OK. Proszę o sugestie, co sprawdzić w następnej kolejności, bo kończą mi się pomysły. Plan na jutro może być taki, że wymontuję prawą lampę, ale jak mam zrzucać zderzak i wyciągać reflektor, to najpierw chętnie poznam inne pomysły Edytowane 24 Października 2020 przez olafik   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91171-problem-z-prawym-ksenonem-pozycjonuje-si%C4%99-gdy-nie-powinien-bez-afl/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olafik Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Witajcie. Problem rozwiązany z pomocą osób z forum Vectra clubu. Gdyby ktoś z Was, podobnie jak ja, nie mógł namierzyć takiej dziwnej usterki, to sprawdźcie moduł elektroniczny wewnątrz lampy, pod najniższą zaślepką, podłączony do silniczka poziomowania świateł. Moduły nie są zamienne miejscami i są zalogowane jako prawy/lewy. Numery: 89390919 - lewy i 89390920 - prawy. Ciężko ten moduł kupić osobno w Polsce. Znalazłem na eBay we Włoszech za 15€. Wymieniony. Problem rozwiązany.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91171-problem-z-prawym-ksenonem-pozycjonuje-si%C4%99-gdy-nie-powinien-bez-afl/#findComment-727443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi