Skocz do zawartości

Zużycie na trasie 30l

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Nowy16125,

Rekomendowane odpowiedzi

• Rozwiązanie

IMG_20221006_150406.thumb.jpg.effd4e68e29ba0259a835e28e9fa875f.jpgWitam serdecznie. Od paru dni jestem posiadaczem Opla Astry Gtc (3 drzwi) 2009 rok, silnik 1.6 115km, przebieg 150 tys. Po zakupie wymienione filtry, olej, trochę podłubane w zawieszeniu (za parę dni wymieniam rozrząd). Zrobiłem nim dwie trasy po 200 kilometrów i na trasie wszystko było ok. Dziś jadąc po mieście zauważyłem że silnik zaczął dziwnie pracować, jakby dławił się i nie rozwijał mocy płynnie. Na każdym biegu po wciśnięciu gazu jakby się trochę zastanawiał i po chwili dopiero nierówno przyspieszał. Zapalił się też check engine. Od razu podstawiłem go do mechanika, który stwierdził że nie działa jeden cylinder, ostatecznie wymienione zostały cewki i świece. Po naprawie wszystko wróciło do normy, silnik pracuje i rozwija moc płynnie.

Mam natomiast problem ze spalaniem jakie pokazuje mi komputer. Średnie spalanie od momentu jego zakupu wynosi 7,7 więc no spoko, chciałem go trochę popróbować. Natomiast ZUŻYCIE PALIWA NA TRASIE, według komputera wynosi 32.1 litra i ciągle rośnie, co jest jakąś abstrakcją. Spalanie chwilowe podczas delikatnej jazdy po mieście wskazuję raz 8 raz 25 litrów. 

Nie ukrywam, jestem trochę załamany bo to moje pierwsze auto, kupione parę dni temu, włożone już zostało w niego sporo na start i do tego teraz te spalanie. Czy moglibyście wskazać mi i podpowiedzieć co może być tego przyczyną? Czytałem że może to być wina sondy lambda. Dziś nie mam czasu już na wizytę u mechanika bo i tak obsłużył mnie dziś od tak bez kolejki, na następny tydzień jestem umówiony na rozrząd, ale chce jeszcze podpytać tu na forum o co może chodzić i czy mam sprzedawać nerkę czy nie. Będę wdzięczny za pomoc! 

Edytowane przez Nowy16125

https://forum.opel24.com/topic/95663-zu%C5%BCycie-na-trasie-30l/

Dobra, zrobiłem z siebie głupka. Wszystko jest ok i już czaję o co chodzi. Podpowiecie mi jak usunąć tego posta? 

https://forum.opel24.com/topic/95663-zu%C5%BCycie-na-trasie-30l/#findComment-763738

To masz ogólne zużycie paliwa 

• Like 1
https://forum.opel24.com/topic/95663-zu%C5%BCycie-na-trasie-30l/#findComment-763739