Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem związany z wycieraczkami w samochodzie. Mianowicie kiedy ustawiam manetkę na pozycję INT, czyli wycieraczek czasowych to na ekranie komputera wyskakuje komunikat że automatyczny czujnik deszczu został włączony lecz nic się nie dzieje. Najprawdopodobniej czujnik ten jest uszkodzony, dlatego interesuje mnie jak go wyłączyć lub zrobić coś innego abym mógł samemu regulować prędkość wycieraczek czasowych, od czego jak podejrzewam służy pokrętło na tej manetce na którym napisane jest również INT i można wybrać szybkość działania wycieraczek. Bo jeśli nie da się zmieniać manualnie prędkości wycieraczek tym pokrętłem to zastanawiam się do czego ono w ogóle służy. Może ktoś jest w stanie mi pomóc rozwiązać ten problem?

448454217_360600233373782_2296825185485296240_n.jpg

448759563_990485875607600_2805525224490787167_n.jpg

https://forum.opel24.com/topic/99816-opel-mokka-2015-problem-z-wycieraczkami-czasowymi-i-czujnikiem-deszczu/

sposób sterowania pracą wycieraczek został dokładnie i obrazkowo przedstawiony w książce nazywanej instrukcją obsługi - albo jest w schowku, albo można pdf pobrać ze strony Opla.....

Czytałem instrukcję i owszem było o tym jak działa praca wycieraczek czasowych ale nie widziałem nic o tym jak wyłączyć automatyczny czujnik deszczu lub chociaż jak przełączyć z niego na regulację manualną, chyba że znalazłem złą instrukcję lub mniej opisową

żeby sprawdzić, czy czujnik jest sprawny - prosty test: uruchom silnik, dźwignia wycieraczek w pozycję INT /pierwsza nad OFF ;)/, czułość czujnika ustaw pokrętłem w okolicach maksymalnej /czyli obrót pokrętła "w górę"/ i polej dość obficie szybę wodą - w sumie wystarczy samą strefę czujnika .... wycieraczki powinny ruszyć...

opcja wyłączenia czujnika powinna być w menu "personalizacji ustawień" albo "pojazd" komputera /nie wiem jak to w Mocce wygląda :)/ - jeżeli nie ma - to nie da się ???

PS.

tryb automatyczny wycieraczek nie ruszy jeżeli szyba jest sucha - może tu jest problem, że nic się nie dzieje kiedy próbujesz ustawienia zmieniać;

Dobra, już wiem że czujnik nie działa. Teraz może głupie pytanie, czy zostaje mi tylko kupno nowego czujnika, czy mogę jakoś używać wycieraczek czasowych bez sprawnego czujnika, w sensie że może sam bym sobie ustawiał ich prędkość i działanie