Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Posiadam Tigrę B 1.4 z 2007r.

Pytanie mam co do silnika Z14XEP

Wymiana kompletnego rozrządu i przy okazji zjechanych wałków.

Wałki BGA + dźwigienki 
Silnik na wolnych trzęsienie i momentami wypadają zapłony, (co ciekawe, po odpaleniu klimatyzacji jest rowno) zamówiłem walki kolbenshmidt, ale z mechaniorem uznaiśmy, że nie zakładamy, bo też podejrzanie to wygląda. Zamówiłem naprawdę ładne, niezniszczone używki. Zobaczymy. 

Jest szansa że to wina wałków ? Szczerze mówiąc wcześniej na zajechanych ten silnik mimo wszystko pracował naprawdę równo...

Jest jakaś szansa że jakaś adaptacja się spartoliła ? Słychać że przepustnica wariuje w momencie wypadania zapłonu, tak jakby odcinała powietrze chwilami, aż słychać jak klapka w niej tłucze... 

Dodam, że sprawdzali ten rozrząd 4x czy jest dobrze ustawiony, zanim wymienię walki na używane, chciałbym się dowiedzieć, czy coś mogło pójść po drodze nie tak. 

https://forum.opel24.com/topic/101351-nier%C3%B3wna-praca-po-wymianie-rozrz%C4%85du-i-wa%C5%82k%C3%B3w/

10 godzin temu, KamilT89 napisał:

Wałki BGA

I tu jest problem.

10 godzin temu, KamilT89 napisał:

Zamówiłem naprawdę ładne, niezniszczone używki.

I tak od razu trzeba było. Pod warunkiem, że rozrząd poprawnie ustawiony na komplecie blokad: wału, półksiężyc na kółko impulsowe i płaskownik tylny na wałki.

A myślisz że gdybym kupił wałki innej marki typu kolbenshmidt albo Mogul to było by ok? 

Bo później zamówiłem kolbeny, ale wałek dolotowy wyglądał tragicznie źle wykonany, zwróciłem, zamówiłem z innego sklepu i to samo. Z mechanikiem uznaliśmy że lepiej używki zamówić i zobaczymy.

Moim zdaniem każdy zamiennik jest z dupy.