Skocz do zawartości

kontrolka ładowania (akumulatora)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam! Jakiś czas temu regenerowałem alternator, wymieniałem pasek bo miałem problemy. Pasek strasznie sie zapiekał: powstawały "oparzenia" na bokach i w końcu akumulator nie dostawał prądu... alternator został "odnowiony" a pasek wymieniony, było ok tzn. jest ale na pasku nadal powstają przepieki (nie tak tragicznie jak poprzednio).

Obecnie sprawa jest taka, że od czasu do czasu mignie (miga) mi kontrolka ładowania: jak po trasie zjeżdżam na parking i trzymam go na luzie, ostatnio jak jechałem w 5 osób to podczas ruszania na rozgrzanym silniku i dzisiaj pomigała jak redukowałem bieg... czy ktoś z Was koledzy miał takie problemy? czy mam rozumieć że od czasu do czasu alternator sie zacina nadal czy winy szukać głębiej?

pozdrawiam

Opel Astra II 1.7TD (X17TDL)

https://forum.opel24.com/topic/10185-kontrolka-%C5%82adowania-akumulatora/

Jakie masz koła na pasek klinowy?

Jak wąskie, to masz do wymiany koło altka.

Jak się zuzyje, to przyłapuje pasek, nawet jak jest nowy.

https://forum.opel24.com/topic/10185-kontrolka-%C5%82adowania-akumulatora/#findComment-269100

• 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Tak, posiadam wąskie koło - wymienię, czemu nie :lol: Warto spróbować, to nie będzie majątek :roll:

Wczoraj stała mi się znowu rzecz dziwna... odpaliłem autko przejechałem kilka set metrów, zatrzymałem sie i nie gasząc silnika czekałem jakieś 2 może 3 min chciałem jechać dalej a tu... brak wspomagania w kierownicy. Wspomnę jeszcze, że nie świeciła się żadna dioda kontrolna!! w szczególności ładowania... Pojechałem na parking, podniosłem klapę, pasek alternatora sie kręci i jest cały, alternator się kręci... dziwne. Zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie i było już ok...

Dzisiaj rano jadąc do pracy podobna sytuacja: odpalam, coś tam robie, włączam radio chce jechać - nie mam wspomagania, gaszę, odpalam i jest ok.

Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? B)

Przypomnę, że były problemy z paskiem alternatora i alternatorem :mrgreen: Regeneracja, wymiana paska... teraz wymieniam koło pasowe...

dzięki za pomoc!

pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 13:25 ]

koła pasowego nie wymieniałem... do wymiany poszedł alternator! Kupiłem w firmie BENDIKS (polecam) nowy alternator i wszytko teraz gra tak jak ma grać :) Cena altka: 250 zł

https://forum.opel24.com/topic/10185-kontrolka-%C5%82adowania-akumulatora/#findComment-264114