Radosław Opublikowano Poniedziałek o 18:05 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:05 (edytowane) Witam Kupiłem dwa miesiące temu od znajomego w fajnym stanie Opla Zafire A 1,6 benzyna. Kolega kupił go 2019 roku , za pewnie sprowadzany. Pewnie miał skręcony licznik i to na bogato , bo jako siedemnastolatek miał na liczniku poniżej 200 000 km . W tej chwili ma ponad 280 000 km , a w rzeczywistości nie zdziwił by się gdyby miał z pół bańki . Okazało się że spala ogromne ilości oleju. Zrobił mu kapitalny remont silnika , założył mu LPG i parę innych rzeczy po wymieniał. W tej chwili na pierwszy rzut okiem auto sprawuje się wzorowo, bardzo mało spala oleju, silnik mruczy jak kicia, suchutki aż podejrzane, trzyma stan płynu chłodzącego, termostat sprawny, korek wlewu nowy , bagnet uszczelniony , a w silniku wilgoć. Mianowicie rura odpowietrzająca silnik co wychodzi z tyłu silnika zaraz za rozrusznikiem i wchodzi do pokrywy zaworów i dalej odmą do dolotu zapycha ją pianą i mazią , aż kapie z niej. Ewidentnie wilgoć aż miło. Ściągałem pokrywę zaworów , a tam czyściutko , nawet odkręcałem tą rurę i sprawdzałem czy szczelna. Nie ważne jaki olej , te same objawy. Po prostu skończyły mi się pomysły co może być za przyczyna. Może ktoś się spotkał z takim czymś. Za podpowiedzi z góry dzięki Pozdrawiam Edytowane Poniedziałek o 18:10 przez Radosław   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano Poniedziałek o 18:14 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:14 7 minut temu, Radosław napisał: skończyły mi się pomysły co może być za przyczyna 1. zbyt krótkie odcinki eksploatacji 2. kiepskie paliwo 3. kiepskie LPG z dużą zawartością wody 4. uwalony termostat i silnik się nie dogrzewa   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/#findComment-814694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radosław Opublikowano Poniedziałek o 18:27 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:27 (edytowane) Tak odma i ta rura wygląda po przejechaniu może 1 tyś. km . Ja w jeden miesiąc robię około 3 000 km . Może nie robię jakiś tam tras , ale ten samochód jeździ. LPG tankowane na tych najlepszych stacjach. Właśnie nie wiem jak w tych typach jest z tą temperaturą. Na dzień dobry podejrzewałem termostat , bo śmiesznie pokazywało mi temperaturę na zegarze. Otwierał się przy 80 stopniach , delikatnie opadał i tak już trzymał temp. Założyłem nowy jeden z najlepszych jaki można kupić i to samo. Na papierze otwiera się przy 92 stopnie i pewnie tak jest , bo czuć jak nagrzewnica daje, aż parzy Edytowane Poniedziałek o 18:30 przez Radosław   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/#findComment-814697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi