Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Kupiłem dwa miesiące temu od znajomego  w fajnym stanie Opla Zafire A 1,6 benzyna.  Kolega kupił go 2019 roku , za pewnie sprowadzany. Pewnie miał skręcony licznik  i to na bogato , bo jako siedemnastolatek miał na liczniku poniżej 200 000 km . W tej chwili ma ponad 280 000 km , a w rzeczywistości nie zdziwił by się gdyby miał z pół bańki .   Okazało się że spala ogromne ilości oleju. Zrobił mu kapitalny remont silnika , założył mu LPG i parę innych rzeczy po wymieniał. W tej chwili na pierwszy rzut okiem  auto sprawuje się wzorowo, bardzo mało spala oleju, silnik mruczy jak kicia, suchutki aż podejrzane,   trzyma stan płynu chłodzącego, termostat sprawny, korek wlewu nowy , bagnet uszczelniony , a w silniku wilgoć. Mianowicie rura odpowietrzająca silnik co wychodzi z tyłu silnika zaraz za rozrusznikiem i wchodzi do pokrywy zaworów i dalej odmą  do dolotu zapycha ją pianą i mazią , aż kapie z niej. Ewidentnie wilgoć aż miło. 

Ściągałem pokrywę zaworów , a tam czyściutko , nawet odkręcałem tą rurę i sprawdzałem  czy szczelna. Nie ważne jaki olej , te same objawy. 

Po prostu skończyły mi się pomysły co może być za przyczyna.

Może ktoś się spotkał z takim czymś.

Za podpowiedzi z góry dzięki 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Radosław

https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/

7 minut temu, Radosław napisał:

skończyły mi się pomysły co może być za przyczyna

1. zbyt krótkie odcinki eksploatacji

2. kiepskie paliwo

3. kiepskie LPG z dużą zawartością wody

4. uwalony termostat i silnik się nie dogrzewa

https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/#findComment-814694

Tak odma i ta rura wygląda po przejechaniu może 1 tyś. km . 

Ja  w jeden miesiąc robię około 3 000 km . Może nie robię jakiś tam tras , ale ten samochód jeździ. 

LPG tankowane na tych najlepszych stacjach.  

Właśnie nie wiem jak w tych typach jest z tą temperaturą. Na dzień dobry podejrzewałem termostat , bo śmiesznie pokazywało mi temperaturę na zegarze. Otwierał się przy 80 stopniach , delikatnie opadał i tak już trzymał temp. Założyłem nowy jeden z najlepszych jaki można kupić i to samo. Na papierze otwiera się przy 92 stopnie i pewnie tak jest , bo czuć jak nagrzewnica daje, aż parzy 

odma .jpg

Edytowane przez Radosław

https://forum.opel24.com/topic/102941-wilgo%C4%87-w-silniku-z16-zafira/#findComment-814697