Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ponad roku posiadania Zafiry Tourer pojawiła się bardzo dziwna, wręcz niebezpieczna przypadłość w aucie.

Podczas jazdy w trasie, kiedy auto dłuższą chwilę utrzymuje kierunek na wprost, a ja chcę np. skorygować tor jazdy (nie ma znaczenia czy w lewo czy w prawo) odczuwam przeskoki kierownicy.

Coś jakby kierownica nagle przeskakiwała o ząbek na kole zębatym (wiem jak to absurdalnie brzmi). Jest to niebezpieczne ponieważ ma się wrażenie jakby kierownica w danym momencie się zacinała na ułamek sekundy i przez to manewr korygowania lub zmiany pasa jest dużo mocniejszy (szarpany wręcz) niż powinien zostać wykonany. Z początku myślałem że coś ze mną jest nie tak, ale moja Żona, która jeździ tym autem na co dzień również pytała mnie co to za przeskoki i że czuje się bardzo nie pewnie w trasie. W mieście oczywiście nic nie czuć, bo kierownicą kręci się non stop. 

Z początku zacząłem podejrzewać łożyska McPersona, że się zacieraj, ale jak padły mi takie łożyska czy to w skodzie octavii czy peugeotcie 407 to problem był raczej na postoju lub podczas powolnej jazdy parkingowej w postaci stuków i przeskakiwania łożyska. Znajomy mechanik luźno sugeruje problemy z maglem, pompą wspomagania lub czujnikiem kąta skrętu. Jednakże wolałbym uniknąć bawienia się w zgaduj zgadula i wydawaniu kupy siana na każdy z tych elementów. Może miał ktoś podobny przypadek, ewentualnie mógłby coś doradzić to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam. 

https://forum.opel24.com/topic/104102-wyczuwalne-przeskoki-kierownicy-podczas-jazdy/

Nie, nie mam. Auto jest z 2013r i jedyny asysytent jako taki to wykrywanie aut z przeciwka i przełączanie świateł drogowych na mijania i odwrotnie. 

https://forum.opel24.com/topic/104102-wyczuwalne-przeskoki-kierownicy-podczas-jazdy/#findComment-817470