Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Opel Meriva A, 2007 Rok.
Kluczyk składany spadł mi, zanim go poskładałem minęło kilka dni. W tym czasie używałem klucza zapasowego.

Po włożeniu baterii reaguje na otwieranie i zamykanie drzwi.
Po włożeniu do stacyjki świeci miga pomarańczowa kontrolka kluczyka (serwisu), kręci nie odpala.

Próbowałem postępować według instrukcji i synchronizacji auta. Efekt jaki osiągnąłem to, że auto odpala raz, po wyłączeniu zapłonu drugi raz już nie na tym kluczyku nie rusza.

Na drugim kluczyku działa bez problemu za każdym razem.

Wciskanie przycisków po włączeniu zapłonu nic nie daje. W ogóle mam wrażenie jakby to nie działało, nic się nie dzieje gdy naciskam te przyciski na pilocie.
Reaguje przyciskami tylko na zamknięcie i otwarcie drzwi.

Żeby było śmiesznie to drugi kluczyk nie używałem praktycznie nigdy i niedawno do niego włożyłem baterię i działał bez żadnego programowania.
Natomiast kluczyk który im się popsuł używam od 7 lat w aucie. 

Pozostaje programowanie komputerem czy coś jeszcze mogę zrobić? 
Jaki jest programowania takiego kluczyka?

image.thumb.jpeg.7b53481d050995d682a0ad148b94fcb7.jpeg

https://forum.opel24.com/topic/105151-meriva-a-sk%C5%82adany-kluczyk-po-kilku-dniach-bez-baterii-nie-odpala/

A nie wypadł transponder ?

Ja programowałam opcomem

https://forum.opel24.com/topic/7-programowanie-kluczyka-w-samochodach-marki-opel/?do=findComment&comment=737881

Edytowane przez Navia

Mógł wypaść, a jak on wyglądał?
On był przylutowany gdzieś na płycie w kluczyku?
Wypadł mi w mieszkaniu i tak wydaje mi się, że wszystko pozabierałem.

Rozbierałem kilka razy ten kluczyk. Raz mi przyciski wypadły i były lutowane.
Po tej operacji składania takiego problemu nie miałem. Z tym, ze baterie wyciągałem fakt na krótko.
Nie kojarze jakiegoś osobnego elementu co mógł być transponderem.
Sprawdzę raz jeszcze.

Nie mam modułu OP-COM. Jestem z Zielonej Góry, jak ktoś ma tutaj z forumowiczów na miejscu i mógłby pomóc z tematem to byłbym wdzięczny.

Takie coś. 

Ta kosteczka jest bardzo mała, w kluczyku jest na nią odpowiednie miejsce IMG_20250402_122900.jpg