Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Panowie, mam problem z ETC, dzisiaj przyszła paczuszka, szybko podłączyłem i... lipa, nie ma żadnej kontrolki czy to działa, czy nie! Oczywiście próbowałem "zaboxsować" klikając przed każdą próbą "guzik" obok ręcznego, który świeci cały czas i niestety nic z tego :) .

Czy u Was szanowni Koledzy zapala się, lub gaśnie ten guziczek pod ręcznym?

Może jest jakaś inna kontrolka na desce?(jeśli tak, to co przedstawia)

Zadam może głupie pytanie, ale jak ETC podpinacie u siebie? Bo wydaje mi się że u mnie nie wskoczył ten komp ETC obok siedzenia, do końca tzn. jest pod lekkim skosem w stosunku do wtyczki, ale jak zapinam, to wskakuje na pierwszy ząbek (są 2) Proszę o wasze podpowiedzi w tej sprawie, ja jak mi się uda podjade do ojca podpiąć się pod kompa.

Pozdrawiam!!

https://forum.opel24.com/topic/10567-problem-z-etc-pomocy/

Chyba, że tak.....

Ale jakieś kupione pudełko ma zrobić kontrole trakcji??

To chyba się podpina pod ABS?

Jak to działa?

Odcina paliwo, czy zapłon?

Chyba bym nie chciał u siebie zakładać, czasem fajnie jest też zapiszczeć ;/

Po co takie cos w astrze, która ma mniej koni od corsy?? :)

https://forum.opel24.com/topic/10567-problem-z-etc-pomocy/#findComment-265773

Gość DAROMV6

Ale jakieś kupione pudełko ma zrobić kontrole trakcji??

Samo pudełko chyba nie ale chyba z połączeniem z abs-em.

Po co takie cos w astrze, która ma mniej koni od corsy?? :)

Ta Twoja Corsa to już klon z Calibry i innych. :D

Jeszcze kilka modyfikacji i jak sobie nie zapiszesz co, to sam zapomnisz jakie części z jakiego modelu i zonk będzie przy naprawie :-)

mayeek, osobiście nie miałem z tym za wiele do czynienia, poza tym że mam w Omedze. Kontrolkę mam w liczniku, działanie widzę na śliskiej nawierzchni, działa już przy ruszaniu zwłaszcza na lodzie, zapala się kontrolka.

Jakieś informacje:

"Kontrola trakcji jest systemem, którego zasada działania polega na kontroli momentu obrotowego kół napędzających. Pomaga kierowcy podczas ruszania i nagłego przyspieszania. Układ TC posiada np. własny elektroniczny układ kontrolujący, korzystający z czujników ABS znajdujących się przy kołach. Dokonuje w czasie rzeczywistym odczytu impulsów z czujników ABS i na tej podstawie określa prędkość obrotową kół. Jeżeli któreś z kół ma większą prędkość obrotową od pozostałych, oznacza to że owe koło zaczyna się ślizgać.

Układ TC działa na dwa sposoby. Po pierwsze jeżeli tylko jedno z kół zaczyna się ślizgać to przyhamowuje koło z większą prędkością obrotową. Jeżeli oba koła napędzające zaczynają się ślizgać wtedy układ poprzez silnik TC działa np. na przepustnice – zmniejszając dzięki temu moc i moment silnika oraz stara się w pierwszym momencie dohamować oba koła.

Układ załącza się w momencie przekręcenia kluczyka i działa cały czas. Istnieje możliwość wyłączenia układu TC poprzez przycisk znajdujący się na konsoli. Jest to pomocne gdy chcemy np. „rozbujać” samochód podczas wyjazdu z wysokiego śniegu."

Dodatkowo coś tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_trakcji

https://forum.opel24.com/topic/10567-problem-z-etc-pomocy/#findComment-265730