Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Cześć zwracam się do forumowiczów jako ostatniej deski ratunku. Mam omegę c 2000r 3,0 benzyna. od jakiegoś czasu mam problemy z pracującym silnikiem . Chodzi o to że po odpaleniu auta (rano) silnik jakby pracował na 4 cylindry i do tego zapala się kontrolka emisji spalin.Objaw zanika po przejechaniu powiedzmy 3 km , nagrzaniu silnika i kilkukrotnym zgaszeniu i odpaleniu. Objaw występuje tylko na benzynie . dDo tego mam instalację lpg zavolli sekwencyjną . Na gazie jest ok ale też od czasu do czasu zapala mi się kontrolka emisji spalin. Iteraz meritum sprawy. Objeździłem już większość elektroników i każdy kazał wymieniać inne rzeczy. Auto jest systematycznie serwisowane , a w między czasie wymieniłem już dodatkowo 2 sondy lambda , przepływomierz, świece kable. Mam dosyć już tych speców , nie wiem gdzie pojechaqć i nie mam już pomysłów co zrobić z tą usterką. Może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem . Pomóżcie   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/1062-problemy-z-prac%C4%85-silnika-w-omedze-c/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Tak sobie myślę, że problemem może być czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Miałem podobnie, tylko, że mam trochę mniejszy silnik Spróbuj zdjąć wtyczkę z tego czujnika i wtedy zobacz, jak się zachowuje. A ci elektrycy nie odczytywali błędów ??   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/1062-problemy-z-prac%C4%85-silnika-w-omedze-c/#findComment-354873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Hej.Gdy posiadałem ome ale z silnikiem 2.5v6 i instalację sekwencyjną ale Lovato to przerabiałem w sumie to samo.Problem może polegać na układzie zasialania.Tzn albo wtryskiwacze lub pompa paliwa która bardzo czesto pada przy zasialniu gazem(ja wymieniłem 2 i starałem sie zawsze mieć odpowiednią ilość paliwa podczas jazdy na gazie i pompy nie miałem odłączonej na zasilaniu gazem tak jak mają co niektórzy)Co do wtrysków sadze że pomoże dolanie jakiegoś dodatku do zbiornika paliwa lub zalanie dobrej wachy i zrobienie troche km na benzynie żeby wtryski się(rozruszały) jesli to nie pomoże to może czyszczenie chodz w moim przypadku musialem wymienić wtryski ale ja miałem przebieg ponad 200 tys wiec sadze ze masz mniejszy przebieg bo masz nowsze auto.A co do pompy to moze się zaciera powoli i nie ma odpowiedniego ciśnienia co powoduje prace na 4 cylindrach(w przyadku wtrysków podobnie)Pierw proponuje zresetowanie komputera tzn rozłaczyc klemy na 30 min przy zimnym silniku i po podlaczeniu już wszystkiego odpalić i ocenić prace silnika.U mnie reset pomagał na góra 2 tyg ale potem znów to samo było wiec wymieniałem wtryski i pompe i chodził jak zegarek :)A każdy mechanik wymyślał co innego.Wiec trzeba pamietac przy zasilaniu gazemm zeby jednak te 200 km robic ne benzynie w miesiacu zeby wszystko ładnie pracowało.Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/1062-problemy-z-prac%C4%85-silnika-w-omedze-c/#findComment-354848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 raz w tygodniu przejeżdżam około 50 km jednorazowo na benzynie ,różnych uszlachetniaczy już dolewałem -przebieg 84 tys. km z książką serwisową. Co prawda nie sprawdzałem pompy paliwa , ale jeden z mechaników stwierdził ,że nie może być winna pompa tylko elektronika. Klemy rozłączałem w zeszłym tygodniu. Pomogło na tydzien . Faktycznie nic się nie działo z autem , ale to było tylko tydzien. Teraz już chciałbym to zrobić i chyba będę sprzedawać auto , chociaż miałem zostawić je jeszcze z 2-3 lata.Nie mniej jednak dzięki za sugestie , będę patrzał na czujnik temp. i zobaczę co da się zrobić z pompą, ale zaznaczam nigdy nie dopuszczam do rezerwy.Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/1062-problemy-z-prac%C4%85-silnika-w-omedze-c/#findComment-354846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Witam w klubie Ja mam silnik 2.2 litra benzyna i mam ten sam problem w aso mowili mi to samo co tobie a spec od opli powiedzial mi zebym sie tym nie przejmowal i jezdzil dalej dopuki nie zacznie sie palic na stale. Tylko jedyna roznica to to ze u mnie nic sie nie dzieje z samochodem. Pozdrawiam tomasz kałużny,   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/1062-problemy-z-prac%C4%85-silnika-w-omedze-c/#findComment-354840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi